EURO 2020

Peticija Engleza za slobodan dan ako uzmu Euro!

Ako sada kažem bilo što to bi bilo kao podgrijavanje nade. Pričekajmo vidjeti što će se dogoditi, rekao je u četvrtak Džonson

Englezi spremaju feštu. AFP

G. Š. / Sport klub

9.7.2021

Više od 100.000 ljudi potpisalo je prethodnih dana peticiju kojom pozivaju engleske vlasti da ponedeljak 12. jula, proglase neradnim danom u slučaju da njihova reprezentacija postane prvak Evrope. Šanse da se to dogodi gotovo da su ravne nuli, ali svi znamo kakvi su Englezi – pričat će o tome i nadati se da će moći dan provesti u proslavi na ulicama u slučaju da budu imali što slaviti.


Premijer pod velikim pritiskom

Nada Engleza temelji na činjenici da je premijer Boris Džonson (Johnson) pod velikim pritiskom javnosti i nije kategorički odbio mogućnost da ponedjeljak bude neradni dan. U četvrtak je Džonson na pitanje novinara na ovu temu dao diplomatski odgovor:

- Ako sada kažem bilo što to bi bilo kao podgrijavanje nade. Pričekajmo vidjeti što će se dogoditi.

Vlasti Engleske ne žele raditi ni konkretne planove za proslavu eventualnog naslova.

- Ne želimo predviđati ishod utakmice unaprijed. Naravno da želimo da Engleska osvoji naslov, ali s planovima ćemo sačekati dok se to ne dogodi. Planove ćemo napraviti kada, nadamo se, Engleska postane prvak Evrope, poručeno je iz Džonsonovog kabineta.


‘Olabaviti’ radno vrijeme

Ipak, uz ovu poruku stigla je i preporuka poslodavcima da – ukoliko je to moguće, malo ‘olabave’ radno vrijeme i da dozvole radnicima da u ponedjeljak dođu malo kasnije na posao u slučaju da Engleska slavi u finalu. Također, iz kabineta premijera već su dozvolili da pabovi produže radno vrijeme do 23:15 sati za slučaj da utakmice ode u produžetke i penale. Engleska u finalu Evropskog prvenstva igra protiv Italije. Utakmica se igra na Vemblijuu u nedjelju od 21 sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.