EURO 2020

Hoće li Eriksen moći nastaviti igračku karijeru sa defibrilatorom

Nakon što je Kristijan prošao različite pretrage, a nakon konzultacija s vodećim danskim i svjetskim kardiolozima odlučeno je da mu se ugradi ICD uređaj, rekao je doktor Boensen

Kristijan Eriksen je prihvatio ponuđeno rješenje. AFP

G. Š. / Sportske novosti

17.6.2021

Danskom asu Kristijanu Eriksenu (Christian) bit će ugrađen "pokretač srca", odnosno implantabilni kardioverter defibrilator (ICD) - potvrdio je liječnik danske reprezentacije Morten Boesen.

- Nakon što je Kristijan prošao različite pretrage, a nakon konzultacija s vodećim danskim i svjetskim kardiolozima odlučeno je da mu se ugradi ICD uređaj, rekao je doktor Boensen i dodao:

- Kristijan je prihvatio rješenje.

Prati rad srca

Implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD) ugrađuje se pacijentima koji boluju od aritmije ili nepravilnog rada srca. On prati rad srca i kad otkrije nepravilnost reagira ili stimulacijom ili električnim šokom.

Uređaj pritom ne može spriječiti nastanak aritmija, ali značajno povećava preživljavanje u slučaju njihovih pojava. Iako je još uvijek rano za bilo kakve prognoze, danski as bi možda čak i mogao nastaviti karijeru nakon srčanog udara. Naime, Eriksenovu bivšem saigraču iz Ajaksa Blindu (Daleyu ) također je ugrađen ICD uređaj. 

U decembru 2019. godine na utakmici Lige prvaka između Ajaksa i Valensije osjetio je vrtoglavicu i požalio se na bolove u prsima. Kasnijim pretragama dijagnosticirana mu je srčana mana, a pod kožu mu je ugrađen ICD kako bi njegovo srce moglo kucati bez problema.

Zatajio ICD uređaj

Nakon operacije i uspješnog oporavka vratio se na teren, ali su se i problemi sa srcem brzo vratili. U avgustu prošle godine na prijateljskoj utakmici Ajaks - Herta u jednom trenutku uhvatio se za prsa i spustio se na teren. Otkriveno je kasnije kako je ICD uređaj zatajio. Blind je nakon dramatičnog spašavanja Eriksenova života otkrio kako je u strahu za vlastito zdravlje razmišljao o odlasku s Evropskog prvenstva...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.