U21 EURO

Selektor mlade reprezentacije Engleske svoj posao nazvao "potpuno nemogućim"

Postoji razlog zašto nismo osvojili ovo takmičenje 37 godina, rekao Butrojd

Ejdi Butrojd. AGENCIJE

A. Vatreš

31.3.2021

Selektor nogometne reprezentacije Engleske do 21 godine Ejdi Butrojd (Aidy Boothroyd) nazvao je svoj posao "potpuno nemogućim", govoreći uoči odlučujuće utakmice u grupi D Evropskog prvenstva protiv Hrvatske u Kopru, koja je na rasporedu večeras od 18 sati.

- Znam da se za poziciju selektora seniorske reprezentacije Engleske kaže da je nemoguć posao; mislim da je biti selektorom Engleske U-21 potpuno nemoguć posao. To kažem zbog količine igrača koje bi trebali pripremiti za seniorski tim, a pritom se od nas očekuje da pobjeđujemo - rekao je Butrojd oči dvoboja s Hrvatskom u kojem Englezima za plasman u četvrfinale treba pobjeda uz poraz Švicarske od Portugala, prenosi Hina.

Englezi su u prvom dvoboju iznenađujuće poraženi od Švicarske (0:1), a potom su izgubili i od Portugala (0:2) koji je jednom nogom već u četvrtfinalu.

- Postoji razlog zašto nismo osvojili ovo takmičenje 37 godina i zašto nismo napredovali onako kako smo očekivali. Djelomično je to zbog toga što je naš glavni cilj pripremiti igrače za Gereta Sautgejta (Gareth Southgate) i to smo učinili - istakao je engleski selektor čiji je tim oslabljen zbog toga što je nekolicina vodećih igrača ove generacije angažirano u seniorskoj izabranoj vrsti za kvalifikacijske dvoboje za Svjetsko prvenstvo 2022.

Geret Sautgejt je Butrojtu "oteo'" Mejsona Maunta (Mason Mount), Fila Fodena (Phil Foden) i Džuda Belingema (Jude Bellingham).

- Možete li zamisliti trenera rezervnog tima kako od trenera prve ekipe traži najbolje igrače kako bi s njima osvojio ligu za rezerve? To se ne može dogoditi. Moj posao nije da tražim Džuda, Fila ili Mejsona. Seniorski tim je najvažniji i tako će uvijek biti. Kad bismo mi držali igrače ovdje, onda bi to bila sistema greška - zaključio je Butrojd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.