BIH - IRAN

Amer Gojak za "Avaz": Spreman sam predvoditi reprezentaciju

Sad je sve super, najbitnije je da sam stigao zdrav i maksimalno spreman za predstojeće utakmice

Gojak: U Torinu sve ide u pravom smjer. NSBiH

Piše: Goran Šumar

12.11.2020

Predvodnik novog talasa naših najboljih fudbalera, veznjak italijanskog Torina Amer Gojak, kao i uvijek, maksimalno je spreman za reprezentativne utakmice. 


Samo pobjeda

- Sve je OK, iako sam prije dolaska u Sarajevo imao malo problema s letovima, rekao je za „Dnevni avaz“ Gojak i dodao: 

- Sad je sve super, najbitnije je da sam stigao zdrav i maksimalno spreman za predstojeće utakmice.

Nekoliko italijanskih klubova nije željelo pustiti igrače na ovo, novembarsko okupljanje... 

- Ako klub ima jednog zaraženog ima pravo da ne pusti igrača na reprezentativno okupljanje. Mi nismo imali nijednog zaraženog, tako da s te strane nisam imao nikakvih probleme da dođem.

Hoćete li igrati protiv Irana? Je li selektor odredio startnu postavu? 

- Ne znam još kome će šef dati priliku. No, ko god to bude sigurno će dati svoj maksimum za pobjedu, jer to je jedini cilj uvijek u reprezentaciji. I treba da bude tako, da se svaka utakmica pobijedi. I dobro odigra, jer mi to možemo...

U novembarskim utakmicama nema kapitena Edina Džeke, a već duže vrijeme je na sceni smjena generacija... Jeste li – prije svega, Vi spremni da na svoja leđa preuzmete odgovornost i „teret“ državnog tima?  

- Sigurno je da će nam nedostajati Džeko, svi znamo o kakvom se igraču radi. On je kapiten i lider ove ekipe, ali i ja sam sigurno spreman da preuzmem odgovornost. Kroz sve mlađe selekcije bio sam vođa tima, tako da dobro znam i kako treba da se ponašam i kako da preuzmem odgovornost.


Ući italijanski

Kakvi su prvi utisci iz Italije? Kako ste se snašli u Torinu, gdje već dobrim igrama vraćate uloženo. 

- Super, sad je sve super. Hvala Bogu, trener me prihvatio vrlo brzo i počeo davati prilike za igru. Samo treba ovako da nastavim... Što se tiče saigrača, svaki od njih mi pomaže, pošto ne znam italijanski jezik. Zbog toga sam im veoma zahvalan... Ali, krenuo sam s časovima brzog kursa italijanskog, tako da će i to ubrzo biti OK. Uglavnom, sve ide u pravom smjeru.

Znači, niste pogriješili što ste izabrali Torino, s obzirom na to da ste imali još primamljivih ponuda.

- Nisam, ne... Zaista sam prezadovoljan svim uslovima - i s gradom, i s klubom, saigračima. Imamo stvarno dobru ekipu, premda trenutno ostvarujemo malo lošije rezultate. No, što je najvažnije, igramo dobro, u određenim trenucima nedostaje nam malo sportske sreće. Nadam se da ćemo u predstojećim utakmicama, pored dobre igre, početi ostvarivati i bolje rezultate. Lopta je takva, uvijek se sve vrat – zaključio je Gojak.


Bolan poraz

Sve nas još boli oktobarski poraz od Sjeverne Irske, koji nam je zatvorio vrata Eura. 

- Sigurno je da smo poslije te utakmice svi bili tužni, razočarani, jer je to bila idealna prilika da se ode na Evropsko prvenstvo. Imali smo sve u svojim rukama, ali eto... Šta je, tu je – idemo dalje, rekao je Gojak.


Igramo dobro protiv jakih

Naša reprezentacija u posljednje dvije utakmice Lige nacija – grupa A, ima težak posao protiv Nizozemske i Italije. 

- Ne trebamo sebi stvarati neki pritisak. U predstojeće utakmice moramo ući opušteni, ali i maksimalno motivisani i s jasnim ciljem da pobijedimo. Trebamo dati svoj maksimum, pa kako bude... Do sada smo uvijek davali svoj maksimum, tako će biti i ovaj put. Idemo na pobjede, bez obzira na to što su s druge strane terene velike reprezentacije. Ali, i mi smo jaki, i mi imamo dobre igrače, tako da mislim da ćemo se pokazati u dobrom svjetlu. Uvijek igramo dobro protiv jakih reprezentacija, rekao je Gojak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.