ENGLESKA

Mančester siti bi mogao ostati bez titule iz 2014.

Uprava kluba s Etihada brani se time da je sve to okrenuto protiv njih i da nisu radili ništa nezakonito

Mančester siti bi mogao ostati bez titule iz 2014.. Agencije

J. A. / Avaz Sport

17.2.2020

Zabrana od dvije godine takmičenja u Ligi prvaka mogla bi koštati Mančester siti i na domaćem terenu. Na Otoku se uveliko priča o mogućnosti da i Premijer liga kazni "Građane" oduzimanjem bodova ukoliko nezavisna istraga utvrdi da su kršili finansijska pravila. 

Uprava kluba s Etihada brani se time da je sve to okrenuto protiv njih i da nisu radili ništa nezakonito, a spremaju se i za sudski proces u Lozani pošto su se žalili na odluku UEFA-e. 

Proteklih dana bilo je govora o mogućnosti da im se oduzmu bodovi u Premijer ligi ove sezone, ali to ne bi imalo pretjeranog značaja s obzirom na veliku prednost Liverpula. Pravilnik Premijer lige predviđa mogućnost oduzimanja poena retroaktivno, što bi se moglo odraziti na završne pozicije kluba u proteklim sezonama.  

Mančester siti bi mogao ostati bez titule iz 2014.. Agencije

Kako je u UEFA-inoj odluci kao sporan naveden period od 2012. do 2016. godine, tokom kojeg su prema UEFA-i "napuhali" prihode od sponzora, jasno je da bi pod upitnikom mogla biti titula osvojena u maju 2014. godine.

Tada su "Građani" imali 86 bodova, dva više od drugoplasiranog Liverpula koji bi u slučaju retroaktivnog kažnjavanja kluba, najviše profitirao i titulu dobio za zelenim stolom.

Naravno, sve je ovo još pod upitnikom, jer pravilnik u Premijer ligi nije tako rigorozan kao onaj u UEFA-i. Primjera radi, u Premijer ligi je dozvoljen gubitak kluba u visini od 105 miliona funti (126 miliona eura) u posljednje tri sezone, ali se zato oslanja na cifre koje su utvrdili klubovi.

U svakom slučaju, kako će se sve završiti, znat ćemo sigurno prije 23. jula, kada počinje takmičenje u Evropskoj ligi za klubove iz Engleske koji će u takmičenje krenuti iz kvalifikacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.