NOGOMET

Turskoj zbog Erdoana smanjene šanse za dobijanje Evropskog prvenstva

Odluka sljedeće sedmice

Ilustracija

Agencije

21.9.2018

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) danas je izrazila zabrinutost o poštovanju ljudskih prava u Turskoj, koja se kandidirala za domaćina Evropskog prvenstva 2024. godine. UEFA će odluku o domaćinu donjeti iduće sedmice, a pored Turske, kandidirala se Njemačka. 

Iz krovne kuće nogometa u Evropi zabrinuti su zbog represivnog režima predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i nedostatka prijedloga koji bi osigurali zaštitu ljudskih prava.

- Nedostatak akcionog plana u vezi sa ljudskim pravima je stvar za zabrinutost - saopćila je UEFA. 

Turska je već dobila organizaciju važnog sportskog događaja, jer će se finale Lige prvaka 2020. godine održati na Ataturk Olimpijskom stadionu u Istanbulu. 

Njemačka ovu situaciju pokušava da iskoristi i da nametne politička pitanja u Turskoj kao glavnu stavku u svojoj kampanji. 

Predsjednik nogometnog saveza Njemačke Rajnhard Grindel (Reinhard) kritizirao je turske vlasti, nakon što su se njemački reprezentativci Mesut Ezil (Mesuta Ozil) i Ikaj Gundogan (Ilkay Gundogan) slikali sa Eroganom u Londonu u maju, tokom predizborne kampanje u Turskoj. 

Iz UEFA-e ne navode značajnija pitanja u kandidaturi Njemačke.

- Kandidatura nogometnog saveza Njemačke je kvalitetna i ispunjava sva očekivanja kada je riječ o političkim pitanjima, društvenoj odgovornosti, održivosti i ljudskim pravima - saopćila je UEFA. 

Iz Evropske nogometne asocijacije smatraju da ograničeno reklamiranje alkoholnih proizvoda u Turskoj može da dovede do potencijalnog konflikta, ako se potpiše sponzorski ugovor sa kompanijom koja proizvodi pivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.