MUNDIJAL 2018

Operacija ’Ronaldo’ koštat će 350 miliona eura!

Ronaldo: Zarađuje manje od Mesija

Avaz Sport

5.7.2018

 U jeku Svjetskog prvenstva ime jednog fudbalera vrišti sa svih svjetskih naslovnica.

Iako je ispao u osmini finala s Mundijala, Portugalac Kristijano Ronaldo (Cristiano), lider prvaka Evrope, nalazi se u žiži medijskog interesiranja jer sa svih strana stiže sve više potvrda da će se najbolji igrač svijeta preseliti u Juventus.

Za mnoge iznenađujuća priča počela je prije nekoliko sedmica kada je najutjecajniji menadžer svijeta i Ronaldov dugogodišnji zastupnik Žorge Mendes (Jorge) radio transfer Žoao Kansela (Joao Canselo) u Juventus.

Pristao na selidbu

- A zašto ne dovedete Kristijana Ronalda kad već toliko želite da osvojite Ligu prvaka – upitao je on čelnike Juventusa, dodajući da nije nemoguće kao što misle.

Ispostavilo se da Ronaldova otkupna klauzula iz Real Madrida od milijardu eura važi samo za Barcelonu, Pari Sen Žermen i moćne engleske klubove. Juventus nije bio na Realovoj crnoj listi jer nisu mogli ni pretpostaviti da će doći do ove situacije.

Mendes je rekao šampionima Italije da mogu dobiti Ronalda za sumu između 100 i 120 miliona eura.

Portugalski mediji javljaju da je i Ronaldo načelno pristao na selidbu u Torino.

Juventus je uz pomoć Adidasa i još nekih moćnih sponzora spremio Ronaldu bogati ugovor od 30 miliona eura po sezoni pa će tako zadovoljiti apetite portugalske zvijezde.

To je više od 250 miliona eura za četiri godine za 33-godišnjeg igrača. Uz obeštećenje, cijela operacija će probiti granicu od 350 miliona eura! Real se još nije izjasnio, no evidentno je da Ronaldo i „Kraljevski klub“ nikada nisu bili više udaljeni.

Odnos između Ronalda i Reala se počeo kvariti još poslije pretprošlog finala Lige prvaka u Kardifu. Obećana mu je povišica, koju nije dobio i ostao je na 23 miliona eura po sezoni.

Egocentričnom Ronaldo sve je to teško palo s obzirom na to da Lionel Mesi (Messi) u Barceloni ima 50 miliona, a Nejmar (Neymar) u Parizu 36 miliona eura godišnje!

Situacija se počela pogoršavati prošlog ljeta kada je Ronaldo dobio crveni karton u Superkupu Španije protiv Barcelone, a niko u klubu nije stao u njegovu zaštitu.

Nastavilo se dodjelom „Zlatne lopte“ kada je predsjednik Reala Florentino Perez više pažnje na gala svečanosti poklonio naporima da uvjeri Nejmara na transfer iz PSG-a nego da Ronaldu oda priznanje za zasluženu nagradu. Portugalac je osjetio da gubi na popularnosti kod Pereza i da se svi planovi u budućnosti vezuju za dolazak Nejmara.

Sljedeća destinacija 

Ne treba zanemariti ni Ronaldov problem sa zakonom u aferi oko poreza kada je pristao da plati 18 miliona eura kako bi stavio tačku na tu priču.

Poslije devet godina i 450 golova na 438 mečeva, izgleda da je došao kraj saradnji Real Madrida i Kristijana Ronalda. Poslije Sportinga, Mančester junajteda i Reala, Portugalac je spreman zaigrati za još jedan veliki klub u karijeri.

Juventus je, sve je izvjesnije, njegova sljedeća destinacija.

Žele Ligu prvaka

U Juventusu vjeruju da Ronaldo nije prošao zenit i da će s njim u naredne četiri godine makar jednom osvojiti evropsku Ligu prvaka.

Naravno, naročito se raduju marketinškom efektu s obzirom na Ronaldovu popularnost.

395

ligaških golova postigao  je Ronaldo u karijeri, što je rekord u pet najvećih evropskih liga


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.