MUNDIJAL 2018

Od Njemačke je ostalo samo ime

Avaz Sport

1.7.2018

Ako pažljivo analiziramo prvu fazu Mundijala u Rusiji, nije teško zaključiti da su sve reprezentacije – da ne konstatujem ujednačene, nego približnog kvaliteta. U fudbalu više nema tajni. Svi puno ulažu, kako u infrastrukturu tako i sve ostale segmente, i tako stvaraju odlične preduslove za rad i razvoj fudbalske igre.

I dalje najbolje selekcije dolaze iz Evrope i Južne Amerike, ali je sada vrlo mala razlika u kvalitetu - u odnosu na ostatak svijeta. To su mali detalji, koji su često i presudni. Uglavnom, u današnjem fudbalu najviše odlučuje mudrost u igri, koja je svojstvenija nama Evropljanima i Južnoamerikancima.

Ispadanje Njemačke uopšte me nije iznenadilo. Elf ne bi pobijedio ni Šveđane da ih oni nisu previše respektovali. Jednostavno, bojali su se Nijemaca... S druge strane, ove druge dvije ekipe, koje nisu iz Evrope, Meksiko i Južna Koreja, odigrale su bez respekta i napravile rezultat. Na kraju krajeva, ova Njemačka ima još samo to slavno fudbalsko ime. Osim Krosa iz Real Madrida, svi ostali igrači u slaboj su formi.

Također, nisu me iznenadile ni dobre igre Hrvatske. Jer, kad pogledamo kakvu oni imaju ekipu, od napadača Mandžukića, koji trči više od veznog igrača, do Rebića, koji me prijatno iznenadio, i vezne linije ili srca ekipe s Modrićem, najboljim igračem ovog Mundijala, sve je jasno. A tu su i Rakitić, Brozović, Badelj, golman Subašić... Najveće pojačanje naših zapadnih komšija, pred odlazak u Rusiju, bio je angažman selektora Dalića. On je sve stvari posložio na svoje mjesto i na kraju napravio dobru ekipu. Zbog toga neće biti iznenađenja ako Hrvati budu svjetski prvaci.

Za razliku od zapadnih, naše istočne komšije igraju staromodan fudbal, u napadu sa sidrašem, te i s ostalim teškim igračima... U jednom momentu meča protiv Švicarske Krstajićevi odbrambeni igrači samo su širili ruke, ne znaju ko koga da napada. To jedna organizovana ekipa ne smije dozvoliti sebi. I sam način kako su pred start Mundijala otjerali Muslina, nagovještavao je ovaj ishod. Nemaju se šta žaliti, dobili su što su zaslužili.

Žao mi je što je ispao Senegal, jer je su oni bili prva reprezentacija s Crnog kontinenta koja je igrala poput bijelaca, mudro, disciplinovano, taktički...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.