NOGOMET

Otvoreno | Mehmed Baždarević u emotivnom razgovoru u Portugalu za “Dnevni avaz” poručio: Nisam lud, sto posto vjerujem u baraž

Baždarević: Igrali loše ili ne, morali smo dobiti na Kipru

Piše: Adis MIZDRAK

3.9.2017

Kako je samo Meši? Šta li mu se mota po glavi? Sigurno niko od nas trenutno ne bi bio u njegovoj koži. Koju god društvenu mrežu ili portal da otvori, Mehmed Baždarević ugleda svoje ime u negativnom kontekstu.  

Javnost u Bosni i Hercegovini sav teret nakon neuspjeha u kvalifikacijama i poraza od Kipra u Nikoziji (2:3) svalila je na njegova pleća.

Nakon dvije neprospavane noći i dan uoči utakmice s Gibraltarom, Baždarević je sa podočnjacima “do poda” sasvim iskreno govorio za naš list.

Vlaga i sparina

Štoperica, trenirka, puna sportska oprema... Grli, ljubi i tješi igrače u portugalskom hotelu “Kvinta do Lago”.

- Tri godine sam u reprezentaciji i, vjerujte, nikad ih nisam vidio ovakve. Dotučeni su i jako ih je pogodio poraz na Kipru. Moj stručni štab i ja ne spavamo. Nije da se nekome pravdam i sam sebe predstavljem žrtvom, ali proživljavamo teške momente. Mi živimo reprezentaciju BiH. Ali, to je život, on je nemilosrdan. Ne znam šta smo mi, iz stručnog štaba, mogli napraviti kod rezultata od 2:0 na poluvremenu – počinje Meša razgovor.

Uz napomenu da ne želi tražiti alibi, Baždarević se osvrnuo na okolnosti koje su na Kipru kumovale porazu.

- Bila je vlaga i sparina. Kiprani su mangupski natopili teren. Teško je bilo disati, ali to je samo jedna sitnica u kojoj ne smijemo tražiti razloge za poraz. Kako god, moji igrači su tu utakmicu morali mirno privesti kraju kod rezultata od 2:0 na poluvremenu. Nije bitno da li loše igrali ili ne, morali su dobiti – kazao je Meša.

Kako kaže, oni najiskusniji su morali biti mangupi i zadržati loptu.

- Kod našeg vodstva odgovornost je morala biti podijeljena na iskustvo i znanje. Oni najiskusniji su morali biti mangupi i zadržati loptu. No, to je izostalo – govori Meša.

Osim vlage, jedan od mogućih razloga za poraz od Kipra Meša je pronašao i u nedostatku srčanosti.

- Trebamo gledati prema naprijed. Moramo pokazati našim ljudima da je ono protiv Kipra bio incident. Ono nije bila moja ekipa, ondje nije bilo srčanosti i borbe. Razumijem da izgubiš, ali da nema srčanosti, to nikako ne razumijem – rekao je naš selektor.

Mediji i navijači smatraju da pojedini bh. igrači svjesno ne pružaju maksimum. Meša ne želi da čuje za takvo nešto.

- To su klasična bh. pitanja. Zar može neko da izađe na teren i da svjesno ne želi da igra za svoju zemlju? Ovaj poraz je stvar za psihičku i fizičku analizu, pa i za doktorsku. Ne mogu, zaista, da pomislim nešto takvo. Ovi momci će već na utakmici protiv Gibraltara pokazati da se svim srcem bore i da ginu za bh. dres – rekao je Meša.

Dalje ga nije trebalo pitati. Uslijedio je kratki monolog.

Okrutan život

- Život je nekad okrutan. Ipak, ja sam sada sto posto siguran u baraž. Nisam lud, dok god postoji šansa, ja ću vjerovati. Tvrdim da ovaj tim može dobiti svaku reprezentaciju na svijetu, ali isto tako zna napraviti i neviđenu glupost, kao u Nikoziji. Te ćemo gluposti eliminirati – rekao je Baždarević, koji je na kraju želio poručiti navijačima:  

- Život je pred nama. Nadam se da će biti još lijepih nogometnih priča.

Uplakanoj majci govorio da utakmica nije važna

Odmah poslije utakmice Mehmeda Baždarevića zvali su roditelji, koji su plakali zbog poraza od Kipra.

- Tješio sam majku da je ono bila jedna nevažna utakmica, da nam nisu trebali bodovi. Srećom, povjerovali su. Samo ja znam kako mi je i kroz šta sve prolazim. Ja ovo živim – rekao je Meša.

Večeras protiv Gibraltara

Bosanskohercegovačka selekcija večeras igra susret 8. kola kvalifikacija za odlazak na Mundijal. Računica je jasna – BiH nema pravo na kiks.

- Život je pred nama. Ostaje nam da se dobro spremimo i maksimalno ozbiljno uđemo u meč protiv Gibraltara, a onda ćemo vidjeti kakve su računice. Mi smo profesionalci i znamo kako ćemo spremiti igrače – rekao je Baždarević.

Neargumentirane kritike

Mehmed Baždarević je nakon poraza od Kipra sam kazao da preuzima odgovornost i da je spreman na kritike. No...

- Pogađaju me kritike koje se svode na navijačko pisanje i rekla-kazala. Neka neko sjede i argumentirano i taktički kaže gdje smo pogriješili. Samo neka to bude logična kritika – kaže Meša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.