NEMIR U BEOGRADU

Da li će NBA ukrasti Karlika Džonsa Partizanu: I ova legenda je bila crno-bijela 10 dana, a onda je ušao u historiju

Riječ je o Andreji Kirilenku, koji je 2001. godine privukao pažnju Partizana, što je on skoro 20 godina kasnije u jednom intervjuu znao da cijeni

Željko Obradović I Karlik Džons. Telegraf.rs

Telegraf.rs

23.7.2024

Situacija koja brine sve navijače Partizana vezana je za novog plejmejkera Karlika Džonsa, pogotovo nakon sjajne partije protiv Sjedinjenih Američkih Država. On je u toj prijateljskoj utakmici postigao tripl-dabl učinak sa 15 poena i po 11 skokova i asistencija.

Deja vu

Iako jeste odigrao dobro i očekivanja od njega sada jesu nešto veća nego kada se prvi put čulo za njegovo ime, kao plejmejkera koji je nastupao u Kini, slična situacija se desila davne 2001. godine, a tada su crno-beli ostali bez jednog daleko kvalitetnijeg i legendarnog košarkaša.

Riječ je o Andreji Kirilenku, koji je 2001. godine privukao pažnju Partizana, što je on skoro 20 godina kasnije u jednom intervjuu znao da cijeni. Čak je tada potpisan ugovor, ali nikada nije zaigrao za čime žali.

- Volio bih da sam mogao da osjetim atmosferu koju su napravili srpski navijači. Cijela zemlja je orijentisana na košarku i volio bih da mogu da osjetim kako je igrati sa takvim navijačima koji te bodre sa tribina - rekao je svojevremeno Kirilenko.

Oni stariji pamte kako je Kirilenko tada imao potpisan ugovor, ali taj ugovor je potrajao tek desetak dana, čak nikada nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu za tadašnjeg trenera crno-bijelih Duška Vujoševića, koji je te godine prvi put preuzeo klub.

Kirilenko je ugovor potpisao u avgustu, međutim u ugovoru je imao izlaznu klauzulu zbog NBA lige, a već sljedećeg meseca, u septembru je potpisao ugovor u NBA ligi. Njegova prva ekipa bili su Džezeri iz Jute, klub u kome je proveo 10 izuzetno uspješnih godina.

Ogroman broj uspjeha

U tom timu je ostvario ogroman broj individualnih uspjeha, a uspeo je da unaprijedi i svoju igru do te mjere da je 2007. godine bio MVP Evropskog prvenstva u Španiji, kada je Rusija osvojila zlatnu medalju.

Slična stvar se može zadesiti i sa Karlikom Džonsom, koji ima ugovor sa Partizanom, ali i izlaznu klauzulu za NBA timove, ali neka olakšavajuća okolnost je što ekipe "preko bare" imaju rok do 25. jula da odluče žele li da ga potpišu.

Međutim, treba ostati realan, iako on jeste odigrao odličnu utakmicu i generalno važi za veoma zanimljivog igrača, NBA timovi traže igrače koji instant mogu da pomognu na terenu ili da budu odlični za dril starterima i izmenama, što zahtjeva jaku atletiku.

Samim tim se dolazi do zaključka da je šansa da Karlik nađe NBA ugovor koji će zadovolji i njega i klub mala. Nikad nije nemoguće, ali je objektivno šansa mala da se ponovi slučaj Kirilenka.

Neki bivši NBA igrači su se oglasili nakon meča sa Amerima moleći timove da pokupe tog momka na tržištu, kao što je to uradio Lamar Odom, legendarni krilni centar Los Anđeles Lejkersa.

- Brat je pravio probleme timu SAD tokom cijele utakmice, još uvek navijam za osvetnike, ali moram da odam priznanje gdje treba. Karlik Džons mora da dobije ugovor za NBA ligu poslije ove utakmice - napisao je Lamar Odom na društvenoj mreži "X".

Karlik će sa ekipom Južnog Sudana na Olimpijskim igrama biti u grupi C sa Srbijom, Portorikom i Sjedinjenim Američkim Državama, a kolike su ambicije pokazali su prije par dana protiv Amera, kada su umalo došli do historijske pobede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.