JOŠ BOLJA SARADNJA

Barbarić i Magoda najavili dugoročno partnerstvo: Cilj je Bosnu vratiti u elitni rang ABA lige

U protekloj sezoni, košarkaši Bosne ostvarili su izuzetan uspjeh osvajanjem Kupa "Mirza Delibašić", čime su se vratili u vrh bh. klupske košarke

S današnje press konferencije. Vlada KS

E. Ć.

12.7.2024

U protekloj sezoni, košarkaši Bosne ostvarili su izuzetan uspjeh osvajanjem Kupa "Mirza Delibašić", čime su se vratili u vrh bosanskohercegovačke klupske košarke. Uz ovaj veliki trijumf, klub je zauzeo treće mjesto u borbi za titulu prvaka BiH, te je sudjelovao u kvalifikacijama za ABA2 ligu.

Regionalna košarka u Sarajevu

Zahvaljujući predanosti igrača, stručnog tima te podršci Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, regionalna košarka ponovno je zasjala u Sarajevu.

Danas je u prostorijama Košarkaškog kluba "Bosna" održana zajednička konferencija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i KK Bosna, na kojoj su najavljeni planovi za predstojeće aktivnosti te dogovorena dugoročna saradnja i partnerstvo između Ministarstva i kluba.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, istakao je ponos zbog povratka košarke u Sarajevo, te najavio ambiciozne ciljeve koje će Ministarstvo podržati.

- Ponosan sam na povratak sjaja Bosne. Rad, trud i posvećenost igrača, stručnog tima i Uprave, predvođene predsjednikom Dubravkom Barbarićem, ključni su za uspjeh. Ministarstvo je u protekle dvije godine značajno pojačalo svoju podršku, a sada ćemo je dodatno ojačati. 

Ovo je važan korak ka stabilnosti i kontinuitetu u razvoju mladih košarkaša, promovirajući sport i zdrav život među mladima - naglasio je Magode.

Magoda je također istaknuo sjajnu sezonu razvojnog tima KK Bosna, koji je ostvario 26 uzastopnih pobjeda i osvojio ligu prvaka A2 lige jug, čime je potvrđena svijetla budućnost Bosne i košarke u Sarajevu.

Predsjednik KK Bosna Sarajevo, Dubravko Barbarić, najavio je pripreme prvog tima za nadolazeću sezonu i istaknuo važnost nastupa u ABA2 ligi kao najveći izazov.

Značajno veći interes

- Sljedeće sezone igramo u Prvenstvu BiH i proširenoj ABA 2 ligi. Sarajevo će uživati u regionalnoj košarci, koje to i zaslužuje. Isto tako znam da će interes Sarajlija biti značajno veći kad konačno uđemo u ABA ligu, ali ono što ćemo mi raditi jeste da već u prvoj godini u ABA 2 ligi ostvarimo plasman u prvu ligu i to na dopadljiv način s mladim i domaćim igračima, što će biti teži, ali ne i neostvariv zadatak.

Podrška Ministarstva nama je od ključne važnosti. Zahvaljujući njoj, ostvarili smo značajne sportske uspjehe, uključujući povratak Kupa BiH u Sarajevo nakon 14 godina. 

Posebno cijenimo poboljšanu saradnju s Ministarstvom od dolaska ministra Magode na ovu funkciju - rekao je Barbarić, naglašavajući kako je javna podrška i saradnja s gradskim i državnim institucijama ključna za daljnji napredak.

Iz KK Bosna su najavili i važna pojačanja, te su danas ugovore potpisali perspektivni mladi košarkaši, Drago Božić, kadetski reprezentativac i Ajdin Delić, juniorski reprezentativac BiH, a stigao je i povremeni finski reprezentativac Pertu Blomgren (Perttu).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.