"OVO ZA MENE NIJE PORAZ"

Bokserka nakon što je predala meč Kelif: "Borila sam se kao ratnik, ali se i oni nekad predaju"

Bilo je to nešto što u godinama bavljenja boksom nikad nisam osjetila, dodala je

Karini i Kelif. AP

N. H.

1.8.2024

Glavna priča bokserskog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu je Alžirac Imane Kelif (Khelif), ali ne zbog rezultata.

Međunarodni olimpijski komitet je Kelifu dozvolio nastupanje u ženskoj koknurenciji, iako mu je Svjetska bokserska asocijacija zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu.

Utvrđeno je prisustvo XY hromosoma, koji su karakteristični za muškaršce.

Anđela Karini (Angela Carini), italijanska bokserka, predala mu je meč nakon 46 sekundi, čim je osjetila prva dva udarca. 

Nakon ovog meča se oglasila i poručila da se ne smatra poraženom. 

- Ovo za mene nije poraz. Biti ovdje, proći kroz ove konopce, to je čast. Ja sam sucima niko i nemam ništa protiv moje protivnice. Imala sam zadatak koji sam izašla izvršiti. Nisam uspjela, a sve što se događalo prije meča nije imalo utjecaja na mene - rekla je Karini.

Italijanska "Gazzetta dello Sport" piše da je italijanska bokserka doživjela nervni slom nakon poraza, iako to ona nije htjela priznati.

- Borila sam se kao ratnik, ali čak i ratnici se nekad predaju. Kad je bitka gotova, zabiju svoj meč u zemlju, s ponosom i časti. To je ono što sam ja napravila. Nisam odustala. Samo sam rekla samoj sebi da ovo nije moj trenutak. Moram to prihvatiti i krenuti dalje. Nakon smrti mog oca ničega se ne bojim - dodala je.

Kratko je još ispričala šta se dogodilo u meču.

- Ušla sam u ring i pokušala sam se boriti, željala sam pobijediti. Primila sam dva udarca u nos i nisam više mogla disati, jako me je boljelo. Bilo je to nešto što u godinama bavljenja boksom nikad nisam osjetila. Otišla sam do trenera Renzinija, s hrabrosti i zrelosti sam rekla da ne mogu više - kratko je objasnila Karini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.