NEUROHIRURG OTKRIO

Evo zašto je skoro nemoguće da je Šumaher prisustvovao vjenčanju kćerke

Nekoliko britanskih tabloida je požurilo brže-bolje da objavi tu informaciju

AP

N. H.

8.10.2024

Nekoliko britanskih medija, pretežno tabloida, i magazin "Bunte" su prije nekoliko dana požurili da objave da je Mihael Šumaher (Michael Schumacher) prisustvovao vjenčanju svoje kćerke Đine Marije (Gina), održanom na Majorki prošle sedmice.

Ipak, sedmicu dana nakon tih informacija, za koje nema fotografskih dokaza, a vjenčanje se održalo u najužem porodičnom krugu, neurohirurg dovodi u pitanje te tvrdnje o tome da je Mihael, koji sada ima 55 godina, mogao prisustvovati vjenčanju.

Dr Jusi Posti, koji vodi odjeljenje neurohirurgije i traumatskih povreda mozga u Univerzitetskoj bolnici u Turkuu (Finska), sumnja da je njemački vozač dovoljno dobro da bi prisustvovao vjenčanju.

- Ako je u njegovom domu izgrađena bolnica, sa kompletnim medicinskim osobljem oko njega, djeluje da je većinu vremena proveo kao da je na bolničkom liječenju - izjavio je za novine „Iltalehti“.

- Na osnovu dostupnih informacija, ne vjerujem da vodi vrlo aktivan život. Sve ukazuje na to da je u lošem stanju. Kao pacijent koji leži u krevetu, većina ljudi postaje toliko krhka i ukočena da ih više nije moguće podići iz kreveta poslije toliko godina - objašnjava Posti, dajući medicinsko objašnjenje njegovog mogućeg stanja.

Specijalista priznaje da nema privilegovane informacije o Šumaherovom stanju, ali činjenica da gotovo niko osim najužeg kruga porodice i prijatelja ne zna ništa je indikativna.

- To sugeriše da je vjerovatno bio u istom stanju tokom posljednje decenije. Sumnjam da se nešto iznenada promijenilo u ovoj fazi - tvrdi.

- Obično pacijenti oporave ono što mogu u roku od dvije godine, a zatim nivo oporavka obično ostaje stabilan. U suštini, ovi pacijenti su u najboljem slučaju vrlo eksperimentalni modeli - kaže on o oporavku od trauma poput one koju je Šumaher pretrpio.

Posti kaže da je čitao da se sedmostruki svjetski prvak komunicira očima.

- Postoje različite posljedice oštećenja mozga. Na primjer, povreda može uzrokovati da pacijent ne želi da komunicira ni sa kim osim sa svojom najbližom porodicom - objašnjava.

- Također može biti da niko osim njegove najbliže porodice ne može dovoljno stimulisati pacijenta da bi mogao smisleno komunicirati - dodaje u vezi sa njegovim mogućim trenutnim stanjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.