UOČI KONCERTA

S Markom Louisom na kafi u "Avaz Twist Toweru": Lako je biti originalan, ali te sistem i društvo tjeraju da budeš u kvadratiću

Sarajevo je meni kao Beograd, gradio sam paralelno karijeru

Louis: Sebi dopuštam da budem sve. Avaz

Nerma Ajnadžić

jučer

Jedan od najtalentiranijih regionalnih muzičara Marko Louis nastupat će 26. oktobra u sarajevskom Domu mladih u okviru turneje „Beskraj“. Publici obećava noć punu emocija, energije i muzike koja spaja generacije, a to je njegov jedinstveni izraz – Balkan soul, koji je prihvaćen od publike, koji kombinira elemente tradicionalne muzike s ovih prostora s melosima iz raznih krajeva svijeta.

Novo iskustvo

U jednoj od najviših zgrada u regionu „Avaz Twist Toweru“ u Sarajevu jučer je potpisnica ovih redova imala čast da „srkne kafu“ s ovim jedinstvenim muzičarem, koji je govorio o Sarajevu i svojim sjećanjima na ovaj grad, planovima za koncert, ali i novom albumu koji će se zvati „25“.

- Uvijek gledam da ne očekujem previše, ali ovdje u Sarajevu ne mogu da ne očekujem previše. Tako da u startu se spremam da se razočaram. Šalim se, naravno. Sarajevo je meni kao Beograd. Pola vremena sam tamo, pola ovdje, moja žena je odavde, moja djeca pola odavde, pola iz Beograda. Više sam u Sarajevu nego supruga. I gradio sam ovdje karijeru paralelno kao i u Beogradu, tako da mi je prije svega ovo najveći projekat u mojoj produkciji do sada – s osmijehom nam je govorio Louis.

Posvetio se set listi i pažljivo bira pjesme koje će izvesti, jer želi da energija bude na najvišem nivou.

- Desilo se puno, puno i pjesama i projekata od posljednjeg koncerta u Sarajevu, tako da očekujemo i puno gostiju. I dalje radim na tome ko će sve biti, nisam još siguran, osim za Marčela i grupu „Helem Nejse“. Za neke druge još nemam potvrdu, ali ovaj put sam se odlučio da baš u Sarajevu napravimo jedan twist, kao i ova zgrada, da se napravi twist i da bude totalno novo iskustvo – kazao je Louis.

Odrastao je, kako nam je rekao, uz crnačku muziku, uz soul, r'n'b, hip-hop, kasnije je zavolio i indijsku i latino muziku, a posljednjih desetak godina i elektronsku muziku.

Dam šansu

- Sve što slušam, volim i da nekako implementiram i u moju muziku i da eksperimentišem. Mislim da je u životu jako lako biti originalan, ali je teško propustiti se tome, zato što te sistem i društvo i svi tjeraju da budeš u jednom kvadratiću, da se ponašaš ovako ili onako. A, ustvari, biti originalan je jako jednostavno, samo budeš ti. Ja dopuštam da sve budem, da dam sebi šansu čak da ne budem ja i da danas budem neko drugi, a da sutra budem neko treći – iskren je Marko Louis.

Svjestan užasne tragedije koja je pogodila BiH i života koji su ugašeni zbog poplava i klizišta, Louis nam je rekao da mu je jako žao zbog svega, te da je još prošle sedmice trebao doći u Sarajevo da promovira koncert, ali je odgodio. Razmišljao je i koncert da pomjeri.

- Neko će reći da sam trebao, neko da nisam, ali moje mišljenje je da šta god se desilo meni ili bilo kome u životu, muzika daje nadu ili čak pomoć da tuguješ. Znaš, dadne ti podršku i možda privremeno bude još teže, ali vremenom muzika i vrati nadu u život i da sve te emocije doživiš na jedinstven način. Svaka tragedija koja se desi, osjeti se zajedništvo. To se na neki jako nostalgičan i emotivan način prenosi putem i Vučka, Pobednika, Zagija, simbola zagrebačkih, sarajevskih, beogradskih. To se stvarno cijeni i lijepo što se podržavamo – naglasio je Louis.

Album na rođendan oca

- Uveliko radim na novom albumu koji će izaći 2025. godine Zvat će se „25“, nas četvero je rođeno na 25., ali različiti mjeseci. U januaru je moj rođendan, moga sina u martu, moje majke u maju. Na svaki od tih datuma izaći će po dio album, a kompletan album na rođendan mog oca – 25. juna 2025. Time će sve biti zaokruženo. Bit će divna godina – istakao je Louis.

Ljubav, hrana i raja

- Sarajevo sam doživio prvo kao klinac. Dolazili smo često i u Sarajevo, i na Jahorinu svake godine, moja supruga i njena porodica, i moja porodica, mi smo bili jako bliski, i nekako prvo mi u glavi to staro Sarajevo, ja kao klinac na skijanju i onda kad sam se zaljubio u moju Sarajku, moje Sarajevo od 2006. pa nadalje sam potpuno ispočetka upoznao i osjetio različite faze Sarajeva u posljednjih 20 godina skoro. Eto, ljubav, hrana i raja, to me asocira – kazao je Louis.

Na kraju je poručio svima:

- Obavezno dođite na koncert, bit će nezaboravno veče, obećavam, da budem skroman i direktan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.