SARAJEVSKI ČAROBNJAK

Dino Merlin danas slavi rođendan, a nekoć je zbog teškog stanja htio odustati od svega

Apsolutno me tada ništa nije interesiralo, meni je bilo isto i život i smrt. Jednostavno sam samo bio biljk, priznao je pjevač

Slavi 62. rođendan. Instagram

E. Ag.

prije 5 dana

Na današnji dan, prije 62 godine, u Sarajevu je rođen bosanskohercegovački muzičar Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin.

Dino je djetinjstvo proveo u rodnom gradu, gdje je stekao i obrazovanje. Godine 1983. osnovao je grupu „Merlin“ za koju je pisao tekstove, muziku i pjevao.

Solo karijeru započeo je osam godina kasnije pod scenskim imenom Dino Merlin. Od tada njegova karijera ide uzlaznom putanjom te je jedan od najtraženijih, ali i najbogatijih muzičara u regiji.

Jedan od najtraženijih, ali i najbogatijih muzičara u regiji. Željko Vidinović

No, u Merlinovom životu nije uvijek sve bilo med i mlijeko. U prošlogodišnjem intervjuu, koji je dao pred koncert u zagrebačkoj Areni, otkrio je kako se 90-ih borio s depresijom, ali je tu bolest uspješno i pobijedio, piše Story.hr.

- Ja s tim nisam izlazio u javnost, ali je istina da sam imao jedan težak period, to je bilo krajem '94. i '95. godine. Skoro godinu i po sam bio u toj fazi borbe s depresijom. To je bila agonija, zbilja. Uglavnom sam se borio tako što sam se bavio sportom, pokušavao što više ne misliti na to stanje, ali sam se nekako izvukao nakon godinu i po. Nisam izlazio u javnost jer s privatnim životom ne izlazim u javnost. Ne mislim da oni koji izlaze rade nešto loše, nego sam ja jednostavno drugi tip čovjeka, ali, hvala Bogu, izliječio sam se i to stanje mi se više nije vraćalo.

Borio se s depresijom. Facebook

Međutim, ja pišem pjesme i onako sam malo društvena životinja, da tako kažem. Malo sam previše melanholik, previše romantik, a malo sam i introvertan, a depresija hoće na ovakve tipove ljudi. Uvijek jednim okom pratim da previše ne uđem u tu fazu melanholije koja bi me mogla odvesti do depresije, kazao je.

- Apsolutno me tada ništa nije interesiralo, meni je bilo isto i život i smrt. Jednostavno sam samo bio biljka. To je bilo razdoblje kada sam htio napustiti muziku i svašta je meni tada padalo na pamet, ali, eto, nekim čudom sam se izvukao - ispričao je Merlin i za Kurir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.