ISKOMPLIKOVALO SE

Ova bolest je Boru Čorbu koštala života: Teško hronično stanje pluća

Ljekari su učinili sve da se njegovo zdravstveno stanje popravi, posebno bubrezi i jetra

Bora Čorba: Godinama patio. Facebook

Dž. R.

4.9.2024

Legendarni pjevač YU-rok scene i frontmen benda Riblja Čorba, Borislav Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je u Ljubljani nakon komplikacija koje su bile povezane sa hroničkom opstruktivnom bolesti pluća, tzv HOBP od koje je godinama patio, prenosi Telegraf.rs.

Intubiran zbog komplikacija

Kako je prije par dana izjavio njegov menadžer Bora Đorđević je u Kliničko-bolničkom centru Ljubljani bio intubiran zbog komplikacija uzrokovanih hronično opstruktivnom bolešću pluća. Ljekari su učinili sve da se njegovo zdravstveno stanje popravi, posebno bubrezi i jetra, za šta je dobijao odgovarajuću terapiju dok se muzička legenda junački borila.

Ovu bolest pluća karakteriše ograničen protok zraka u disajne puteve, koje je obično progresivno i udruženo sa zapaljenjskom reakcijom pluća na štetne čestice ili gasove. Kao što sama riječ hronična kaže, to znači da se ova bolest nije  povlačila, a opstruktivna – da je djelimično blokirala protok zraka u disajnim putevima muzičke legende.

Kod bolesnika sa HOBP manji su otvori disajnih puteva, zbog čega u njih ulazi manje zraka jer zidovi disajnih puteva vremenom zadebljaju i oteknu, te se stisnu pod utjecajem malih mišića koji ih okružuju. U njima se tada stvara sluz koju bolesnik iskašljava.

Ko najčešće obolijeva

Od HOBP najčešće obolijevaju pušači ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama sa mnogo gasova (sagorijevanje u pećima za zagrijavanje prostorija) ili one koje su radile na mjestima gdje je bilo puno prašine i dima. Većina bolesnika sa HOBP ima preko 40 godina, ali mogu oboliti i mlađi ljudi.

Osobe koje boluju od HOBP žale se na kašalj i iskašljavanje sluzavog ili "prljavog" ispljuvka, otežano dišu, guše se, ostaju bez daha prilikom fizičkog napora i potrebno im je duže vrijeme da se oporave nakon prehlade. Sa napredovanjem bolesti, tegobe postaju sve izraženije. Većina pacijenata kasno se javlja ljekaru i smatra da je kašalj normalna pojava zbog pušenja.

Kada se i jave ljekaru obično prestaju sa pušenjem i izbjegavaju zadimljene prostorije, a uglavnom dobijaju i redovne terapije, lijekovi koji otklanjaju simptome širenjem disajnih puteva, smirivanjem upale i infekcije, a po potrebi i druge za jačanje snage srčanog mišića.

Sve više oboljelih

U uznapredovalom stadijumu oboljenja, kada je kiseonik u krvi znatno niži, bolesnicima koji ispunjavaju uslove propisuje se dugotrajna oksigenoterapija u kućnim uslovima koja podrazumijeva upotrebu kiseonika preko aparata koji se zove koncentrator kiseonika u kućnim uslovima. Tako je pacijent na stalnoj oksigenoterapiji (najmanje 16 sati u toku dana), i manje su potrebe za bolničkim liječenjem.

HOBP je bolest od koje svake godine obolijeva sve više ljudi i predstavlja veliki zdravstveni i socio-ekonomski problem pa je prevencija u smislu prestanka pušenja najbolji način za smanjenje učestalosti tog oboljenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.