PROFESOR U AMERICI

Čuveni gitarista Miroslav Tadić za "Avaz": U rodnoj Tuzli nisam bio skoro 60 godina

U BiH svira s legendarnim Vlatkom Stefanovskim

Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić. Avaz

7.6.2024

Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić stižu na bh. turneju. Gitaristički virtuozi svirat će u Mostaru, Zenici, Sarajevu i Tuzli 6.,7., 8. i 9. juna.

Tadić, koji je prije 65 godina rođen u Tuzli a već dugo živi u Americi, u intervjuu za “Avaz” ističe da je muzika, prije svega, nešto emotivno, pa je svaki nastup ispunjen emocijama prema publici, prema okruženju i prema saradnicima s kojima svira.

Ponovni dolazak

- Dolazak u BiH, gdje sam i rođen, još više pojačava te emocije, pogotovo što tu ne sviram onako često kako bih želio. Radujem se koncertima, susretima s publikom i putovanju kroz jednu od najljepših zemalja na svijetu – govori Tadić.

Nastupat ćete i u rodnoj Tuzli?

- Da, nevjerovatno, ali u Tuzli nisam bio još od svoje sedme godine kada sam tamo završio prvi osnovne. Malo je reći da sam uzbuđen pred ponovni dolazak u svoj rodni grad. Veselim se i susretu s tuzlanskim gitaristima jer taj grad je svijetu donio veliki broj sjajnih svirača našeg instrumenta.

Kako biste opisali Vaše zajedničke koncerte s Vlatkom Stefanovskim?

- Budući da živimo na razdaljini od više od 10.000 kilometara, svaki susret je za nas posebno zadovoljstvo i muzička avantura. Na svakom koncertu dajemo sve od sebe i jedan drugog inspirišemo da idemo sve dalje i dalje.

Vi ste od 1985. na Institutu za umjetnost u Los Anđelesu. Čemu učite studente?

- Predajem gitaru kao i neke historijske predmete vezane za flamenko i bluz. Također sa svojim studentima često radim i na muzici Balkana i mogu se pohvaliti da su je neki od njih zaista izvanredno savladali i da prema njoj gaje veliku ljubav i poštovanje.

ma najviše volim tišinu.

Vaša diskografija je impozantna. Na šta ste najviše ponosni?

- Ponosan sam upravo na to da ne favorizujem ništa od onoga što sam izdao i ništa ne bih mijenjao. Uvijek sam se trudio da svaki projekt istjeram do kraja, onako kako sam najbolje mogao u tom trenutku i svaki od njih je slika mene iz tog vremena. Tako zapravo moja diskografija postaje i neka vrsta životnog dnevnika.

Jadranka, Merima, Karamazov...

Koga od bh. muzičara posebno cijenite?

- Imam tu sreću i zadovoljstvo da sarađujem sa mnogim od svojih omiljenih muzičara. Posebno mi je draga moja dugogodišnja saradnica, pokojna Jadranka Stojaković, koja je bila zaista izuzetna i kao muzičar i kao osoba, jedno sasvim posebno ljudsko biće. Veoma cijenim Merimu Ključo, Bozu Vreću i Edina Karamazova i nadam se da će se moja saradnja se njima još mnogo puta ponoviti.



Miroslav Tadić. Društvene mreže

Životni dnevnik

Čiju muziku Vi slušate kada se opuštate?

- Budući da mi je dan ispunjen sviranjem, radom sa studentima, aranžiranjem, snimanjem i komponiranjem moram vam priznati da u slobodnim trenuci

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.