"NAJLOGIČNIJA STVAR"

Alan Delon planirao je eutanaziju: "Ne očekujem ništa od života"

Ostarjeti je sr*nje, govorio je glumac

Alan Delon. Screenshot / Instagram

E. T.

18.8.2024

Slavni francuski glumac Alan Delon (Alain) preminuo je u 89. godini, a u saopćenju koje je izdala porodica, navodi se da je preminuo mirno u svojoj kući. Prije dvije godine glumac je izjavio da želi biti eutanaziran. Zamolio je tada svog sina Entonija (Anthonyja) da organizuje čitav proces i bude uz njega dok bude umirao.

- Naravno da podržavam eutanaziju. Živim u Švicarskoj, gdje je ona legalna. Smatram da je to najlogičnija i najprirodnija stvar. Svako ima pravo umrijeti bez boravka u bolnicama i primanja injekcija - rekao je Delon svojevremeno u intervjuu za lokalnu televiziju i dodao da je napisao oporuku.

- Ostarjeti je sr*nje! A mi tu ne možemo ništa. Lice se mijenja i gubiš vid. Ustaneš i, dovraga, zaboli te zglob - govorio je.

Povjerio se ljekaru 

Prema informacijama koje je otkrio francuski Le Parisien, tokom pregleda početkom godine legendarni je glumac svom ljekaru povjerio da želi umrijeti.

Dnevni list objavio je članak u kojem je pisalo da glumac više nije čovjek kakav je nekad bio - navodilo se da je fizički i psihički oslabljen, te da je izgubio lucidnost. Glumac je navodno posljednjih godina bio podvrgnut različitim procjenama kako bi se utvrdila njegova sposobnost razlučivanja nakon prijave za zloupotrebu slabosti koju su njegova djeca podnijela protiv njegove bivše partnerice Hiromi Rolin (Rollin).

Četiri faze

Rezultati su pokazali da je glumac "iskusio četiri faze svog zdravstvenog stanja sa sve manjom lucidnošću", piše francuski dnevni list.

Između septembra 2021. i juna 2023. ljekari su navodno primijetili "značajno oštećenje razlučivanja povezano s usporavanjem razmišljanja i poteškoćama u rješavanju njegovih porodičnih problema, i konačno, u julu 2023., potpuno ukidanje njegovog razlučivanja".

Tokom završnog pregleda ljekar je navodno napisao u svom izvještaju da je "moral glumca bio nizak i da se čini da "više ne očekuje ništa od života".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.