OTKRIVENA TAJNA

Ko je Valeri iz čuvene pjesme Ejmi Vajnhaus?

Tek 13 godina nakon smrti slavne engleske kantautorice šminkerica Valeri Star otkrila da je pjesma "Valerie" posvećena njoj

bbc.com

I.P./telegraf.rs

23.7.2024

Na današnji dan 2011. godine, preminula je Ejmi Džejd Vajnhaus (Amy Jade Winehouse), engleska kantautorica poznata po svom izražajnom kontraalt vokalu i probranoj mješavini muzičkih žanrova koje je koristila u svojim pjesmama, uključujući ritam i bluz, soul i džez. 

Prvu gitaru dobila je s 13 godina, a iduće godine napisala je i prvu kompoziciju. Profesionalnu karijeru počela je sa svega 16 godina, nastupima u klubovima. Sa 19 je snimila debi album “Frank”, s pjesmama s primjesama džeza. 

Problem sa sigurnošću

U 22. godini Ejmi je objavila drugi album “Back to Black”, inspirisan ženskim grupama iz pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka, ali i vezom s Blejkom Filderom-Sivilom (Blake Fielder-Civil), za koga će se udati 2007. i koga mnogi označavaju kao osobu koja je pjevačicu navukla na krek i kokain. 

U aprilu 2008. britanska nacija proglasila ju je drugom najvećom “vrhunskom heroinom”, a mjesec kasnije izabrana je za drugu najomraženiju ličnost na Ostrvu. Pjevačica je godinama imala problem sa sigurnošću. Iako je bila veoma popularna, nikada nije mogla da se izbori s tim uspjehom. Samopouzdanja joj je uvijek manjkalo pa je izlaz iz toga, nažalost, pronašla u velikoj količini droge koja ju je odvela u smrt.

Pjesma "Valerie"

Jedna od najpopularnijih pjesama Ejmi Vajnhaus je "Valerie". Kao što je poznato, riječ je o obradi pjesme "The Zutons", a u međuvremenu je otkriveno ko je prava Valeri iz ovog hita.

Radi se o šminkerici Valeri Star (Valery), koja je to otkrila u intervjuu za "Vice".

Kako je navela, ona je bila u vezi s frontmenom grupe Dejvom Mekejbom (Dave McCabe), a i sam muzičar joj je potvrdio da je pjesma posvećena njoj.

"Sjećam se kad mi je rekao za pjesmu. Bilo je to u stilu: 'Napisao sam pjesmu o tebi. I postao je singl." I nije htio da mi kaže nikakve detalje. Bio je jako sramežljiv zbog toga. I mislila sam u sebi: "Valeri, kako zvuči ova pjesma?'", rekla je Valeri, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.