JAVNOST OGORČENA

Protesti na internetu šire se munjevito: Blokirati slavne koji ne pričaju o Gazi

duzmimo im preglede, lajkove, komentare, novac, "Blokirajmo ih na svim društvenim medijima i digitalnim platformama", glasi poruka

Haley Baylee. Instagram

L. S. R.

14.5.2024

Na društvenim mrežama pokrenuta je "digitalna giljotina" za slavne osobe koje ne pričaju o događanjima u Gazi. Stotinjak hiljada korisnika poziva na pokret pod oznakom #blockout, pod kojim blokiraju svjetski poznata imena, među kojima su i porodica Kardašijan (Kardashian), Selena Gomez, Zendaja (Zendaya), Drejk (Drake) te Džastin Biber (Justin Bieber).

 Čak su se i vjerni obožavatelji Tejlor Svift (Taylor Swift) pridružili pokretu pa je blokirali, a za sve je zaslužna Met Gala i jedna influencerica.


Glamurozna manifestacija jedan je od najiščekivanijih događaja u svijetu slavnih, gdje se glumci, pjevači i influenceri na crvenom tepihu razmeću ekstravagantnim haljinama i odijelima.

No između krize troškova života, policijskog rastjerivanja propalestinskih studentskih protesta i uoči izraelskog napada na Rafah, gdje je pobjeglo gotovo 1,5 miliona raseljenih Palestinaca, ovogodišnja Met Gala za mnoge je bila kap koja je prelila čašu, navodi Middle East Eye.

Zbog osjećaja bespomoćnosti i bijesa, javnost je odlučila iskoristiti svoju moć na internetu i pokrenuti svojevrsne digitalne proteste.

Tiktokerica Halej Kalil (Haley), poznatija kao Haley Baylee, objavila je videozapis s Met Gale na kojem je okićena cvjetnom raskoši, nadahnuta Marijom Antoanetom.

U videozapisu ona sinhronizira zvuk iz istoimenog filma, tačnije kontroverznu izjavu Marije Antoanete "neka jedu kolače".

Prema Associated Pressu, u noći ovog svjetski popraćenog događaja, izraelske vojne snage objavile su odluku o invaziji na Rafah, gdje trenutno živi više od miliom palestinskih izbjeglica, od čega je više od 600.000 djece.

Iako je videozapis uklonila, pratitelji su brzo reagirali na njen video, mnogi su ju prozvali bezosjećajnom, dok su drugi komentirali da je njena izjava krajnje neukusna. Kao odgovor na nju, najavili su "digitalnu giljotinu".

TikTok korisnica @ladyfromtheoutside zainteresirala je mnoge povlačenjem paralela s giljotiniranjem Marije Antoanete nakon što je osuđena za veleizdaju Francuske Republike. Pozvala je ljude da blokiraju influencere, slavne osobe i bogate članove društva "koji ne koriste svoje resurse za pomoć onima kojima je to krajnje potrebno".


- Vrijeme je da blokiramo sve slavne i utjecajne osobe te bogate članove društva koji ne koriste svoje resurse za pomoć onima kojima je to krajnje potrebno - izjavio je jedan korisnik na temu Francuske revolucije, uz ilustraciju svitka i giljotine.

"Dali smo im njihove platforme, vrijeme je da ih vratimo. Oduzmimo im preglede, lajkove, komentare, novac, blokirajmo ih na svim društvenim medijima i digitalnim platformama", objavio je tiktoker u videu koji je sad pogledan više od 1,7 milijuna puta.

Veliku listu slavnih koji su blokirani čine imena kao što su Kim Kardašijan, Tejlor Svift, Bijonse (Beyonce), Kajli Džener (Kylie Jenner,) Zendaja, Majli Sajrus (Miley Cyrus), Selena Gomez, Ariana Grande, Demi Lovato i mnogi drugi.

Otkako je počela "digitalna giljotina", nekoliko zvijezda na popisima blokiranih - poput Lizo (Lizzo) i Kris Olsena (Chris) - objavili su svoje prve javne istupe, potičući pratitelje da doniraju za obitelji u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.