HOLIVUDSKA ZVIJEZDA

"Avazov" vremeplov: Kako je Armand Asante govorio o posjeti Sarajevu, šta ga je posebno dojmilo

Popularni glumac bio je specijalni gost 19. izdanja Sarajevo Film Festivala

Armand Asante na SFF-u. SFF

E. Ć.

12.8.2023

Defileom zvijezda na crvenom tepihu, ispred Narodnog pozorišta, jučer je otvoren 29. Sarajevo Film Festival. 

Prva zvijezda večeri bio je Bono Voks, a tim povodom prisjetili smo se još jednog velikana koji je u prošlosti posjetio Sarajevo i ponos grada i države - Sarajevo Film Festival. 

Radi se o holivudskoj zvijezdi Armandu Asanteu (Assante) koji je bio specijalni gost 19. izdanja SFF-a. Prilikom boravka u Sarajevu dao je ekskluzivni intervju za naš list.

U nastavku vam donosimo tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 22. avgusta 2013. godine.

- Holivudska zvijezda Armand Asante (Assante), specijalni gost 19. Sarajevo Film Festivala (SFF), proveo je jučerašnji dan u obilasku starog dijela bh. prijestonice. 

Ekipa “Dnevnog avaza” srela ga je u blizini Begove džamije dok je šetao i razgovarao s američkim rediteljem hrvatskih korijena Antom Novakovićem i direktorom SFF-a Mirom Purivatrom.

Vidno raspoložen

Vidno raspoloženi čuveni glumac privlačio je pažnju prolaznika, a mnogi su izrazili želju da se fotografiraju s njim, što ovom profesionalcu nije bio problem. Nakon fotografiranja s fanovima, Purivatra je upoznao Asantea i s legendom da će se onaj ko se jednom napije vode s Baščašije, u Sarajevo sigurno ponovo vratiti. 

Asante je sa zadovoljstvom to učinio nekoliko puta uz osmijeh i zaključak da je voda veoma dobra. Sa slavnim glumcem popili smo i kafu u jednoj ljetnoj bašti, gdje smo razgovarali o Sarajevu, BiH, filmu, hrani, bh. kinematografiji, rediteljima...

- Mnogo sam putovao i vidio različita mjesta. Ovdje se osjećam lijepo, posebno je mjesto. Prvi put sam u Sarajevu i BiH, ranije sam bio u Srbiji i Hrvatskoj. Kadasam došao u vaš grad, prošetao sam malo. Sarajevo je veliki kulturološki miks. To je tako unikatno i osvježavajuće. 

Lijepo zaista. Nevjerovatna je ta kulturološka multietičnost i historija Sarajeva. Vratit ću se opet sigurno - kazao nam je Asante. 

Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 22. avgusta 2013. godine. Avaz

Asante je u bh. prijestonicu došao kako bi u okviru programa “Novi tokovi”, zajedno s rediteljem Novakovićem, predstavio publici u Sarajevu kriminalističku dramu “The Fix”, koja je nastala u američko-hrvatskoj koprodukciji. Film govori o dvojici prijatelja Majku (Mike) i Stivu (Steve), sitnim, pomalo šeprtljavim kriminalcima, koji ne uspijevaju izvršiti zadatak koji im je povjerio mafijaški gazda Vinsent (Vincent)...

- Antu poznajem već dugo, još iz perioda dok je bio mnogo mlađi,i ovaj projekt je nešto kao familijarni eksperiment - istaknuo je Asante.

S nama je podijelio i svoje utiske o Sarajevo Film Festivalu, ističući da mu je bilo veliko zadovoljstvo da prihvati poziv i dođe, jer je SFF već stekao reputaciju u svijetu filma i ugostio mnoge značajne goste i prije njega.

Pitali smo ga šta zna o bh. kinematografiji i radu naših reditelja i glumaca, umjetnika općenito, te da li bi sarađivao sa njima.

Bosanska hrana

- Vjerovatno znam,ali sada se ne mogu sjetiti. Vrlo bih rado sarađivao ako me pozovu - kazao je naš sagovornik.

Podsjetili smo ga na Danisa Tanovića i njegov Oskar iz 2001.

- Da, sjećam se. Gledao sam njegov film “No Man's Land”. Odličan je, vrlo moćan film - prisjetio se Asante.

Na kraju razgovora povjerio nam je i da je istinski uživao u bosanskoj hrani, kao i da su mu BiH i region već u srcu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.