ŠOK ZA KULINARSKI SVIJET

Iznenada preminuo Džek Zonfrilo, voditelj "MasterChef Australia"

Škotski voditelj preminuo je u nedjelju u Melburnu

Džek Zonfrilo. Instagram

N. A.

1.5.2023

Džek Zonfrilo (Jock Zonfrillo) voditelj "MasterChef Australia" iznenada je preminuo u 46. godini uoči nove sezone kuharske emisije, navodi se u saopćenju australske televizije "Network 10".

Škotski voditelj preminuo je u nedjelju u Melburnu, navodi se u saopćenju u kojem nije naveden uzrok smrti.

Pridružio se popularnom takmičenju 2019. godine

Zanfrilo se pridružio popularnom takmičenju u kuhanju 2019. godine, a trebao je učestvovati u premijeri nove serije u ponedjeljak zajedno s gostujućim sudijom, britanskim kuharom Džejmijem Oliverom (Jamie). Epizoda je povučena iz etera, navodi "Network 10" u svom saopćenju.

Rođen u Glazgovu 1976. godine, Zanfrilo je izučio zanat od nekih od najslavnijih svjetskih kuhara.

Njegova karijera u kuhinji započela je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je radio u Londonu pod vodstvom kuhara Marka Pijera Vajta (Marc Pierrea Whitea), kojem je kasnije pripisao zasluge da mu je spasio život.

Zonfrilo je probao heroin kao tinejdžer u Glazgovu, a ovisnost o drogama ga je pratila godinama dok je gradio svoj rani uspjeh, prema njegovim memoarima "Posljednji pucanj" koji su objavljeni prošle godine.

Opis knjige glasi: "Godinama je balansirao karijeru zvijezde u usponu među legendarnim kuharima sa obogaćenom ovisnošću o drogama koja ga je vodila mnogim mračnim stazama."

Domaćin brojnih programa

Zanfrilo je napustio UK 1999. i uspostavio se u Australiji kao glavni kuhar u restoranu 41 u Sidneju. Zatim je otvorio vlastitu finu gastronomiju, restoran Orana u Adelejdu, koji je osvojio kulinarska priznanja 2019. i 2020. prije zatvaranja.

Bio je domaćin brojnih kulinarskih programa, uključujući "Nomad Chef", koji je dao uvid u kuhinju u nekim od najudaljenijih zajednica na svijetu, kao i "Restaurant Revolution" i "Chef Exchange".

Godine 2016. osnovao je Fondaciju Orana, sa misijom da istakne kvalitete australske autohtone hrane. A 2018. godine osvojio je prestižnu Baskijsku kulinarsku svjetsku nagradu za zagovaranje autohtone kulture i kulinarske tradicije.

Ali možda je njegova najzastupljenija uloga bila u australijskoj seriji "MasterChef", nevjerovatno popularnom televizijskom programu, koji ga je posljednjih godina učinio poznatim u zemlji.

Zonfrilo ostavlja ženu, Lauren Fried, i četvero djece.

U izjavi koju je podijelila "Network 10", Zonfrilova porodica je rekla da je shrvana njegovom smrću.

- Toliko riječi ga može opisati, toliko priča se može ispričati, ali u ovom trenutku smo previše preopterećeni da ih pretočimo u riječi. Za one koji su mu prešli put, postali mu par ili imali sreću da mu budu porodica, zadržite ovog ponosnog Škota u svojim srcima kada budete imali svoj sljedeći viski.

Totalni šok

- Preklinjem vas da nas pustite da tugujemo privatno dok pronađemo način da prođemo kroz ovo i nađemo prostor na drugoj strani da proslavimo našeg nezamjenjivog muža, oca, brata, sina i prijatelja - dodaje se u saopćenju.

U objavi na Facebooku, Oliver je rekao da je bio u "totalnom šoku" kada se probudio zbog vijesti o Zonfrilovoj smrti.

- Najljepše smo se proveli radeći zajedno za ovogodišnjeg glavnog kuhara... Bio je veoma velikodušan prema meni sa svojim vremenom i duhom u emisiji i na tome sam bio zaista zahvalan... - napisao je.

Kolega britanski slavni kuhar Gordon Remzi (Ramsay) nazvao je Zonfrilovu smrt "razornom viješću".

- Zaista sam uživao u vremenu koje smo proveli zajedno na MasterChefu u Australiji -  napisao je na Twitteru:

 - Šaljem svu svoju ljubav Lauren i porodici u ovom teškom trenutku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.