U MAJU

Čarls i Kamila odabrali jelo koje će se posluživati u Velikoj Britaniji na dan krunisanja

Quiche je napravljen od hrskavog, laganog tijesta s delikatesnim okusom špinata, boba i svježim estragonom

Čarls i Kamila. Twitter

A. O.

18.4.2023

Kralj Velike Britanije Čarls III (Charles) i njegova supruga Kamila (Camilla) odabrali su "krunidbeni quiche" kao službeno jelo na svečanosti koja će se održati početkom maja, objavila je Bakingemska (Buckinghamska) palača.

Jelo od špinata, boba i estragona zapravo je francuski specijalitet i posluživat će se na stotinama zajedničkih ručkova širom Britanije na dan krunisanja 6. maja.

Glavno jelo 

U prigodi krunisanja Čarslove majke, kraljice Elizabete II, glavno jelo bila je "krunidbena piletina" s karijem (curryjem) i majonezom, koju Britanci i dalje jako vole.

Palača je objavila da je quiche osobni izbor Čarlsa i Kamile, kraljice supruge, te da se jelo "lako može prilagoditi različitim ukusima".

Čarls III će biti okrunjen u Vestminsterskoj opatiji na raskošnoj svečanosti prema tradiciji staroj hiljadu godina, na koju su pozvani brojni šefovi država i vlada i ostali uglednici.

Pojedinosti svečanosti 

- Quiche je napravljen od hrskavog, laganog tijesta s delikatesnim okusom špinata, boba i svježim estragonom. Jede se hladan ili topao uz zelenu salatu i kuhani mladi krompir - stoji u receptu koji je objavila kraljevska porodica na svojoj službenoj stranici uz videosnimak pripreme.

Bakingemska palača pomalo otkriva pojedinosti svečanosti koja će po broju zvanica biti skromnija u odnosu na krunisanje Čarslove majke, što je djelimično odraz modernog doba i rasta životnih troškova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.