ON JE NOSIO 11 GODINA

Kejt Midlton ima novu kraljevsku ulogu: Preuzela titulu od princa Vilijama

Ona je postala počasna pukovnica Irske garde

Piše: N. Aj.

22.12.2022

Kejt Midlton. Chris Jackson/Pool Photo via AP

Kejt Midlton (Kate Middleton) dobila je novu kraljevsku ulogu. Ona je postala počasna pukovnica Irske garde, a titulu joj je dodijelio njen svekar, kralj Čarls III (Charles), prenosi People.

Ona je toj gardi odavala počast za većinu blagdana svetog Patrika, tako što bi se u javnosti pojavljivala odjevena u zelenim kompletima.

Zanimljivo je da je njen suprug, princ Vilijam (William), tu titulu nosio od njihovog vjenčanja, punih 11 godina. Kraljica Elizabeta svog je unuka proglasila počasnim pukovnikom Irske garde davne 2011., nekoliko mjeseci prije nego što su se Kejt i on vjenčali.

No, nije ona jedina koja je dobila novu kraljevsku ulogu. Kralj Čarls je svog sina princa Vilijama proglasio pukovnikom Velške garde, samo dan nakon smrti kraljice Elizabete 8. septembra, s obzirom na to da ta funkcija više odgovara njegovoj novoj tituli princa od Vejlsa.

I kraljica Kamila (Camilla) također ima novu titulu - njen suprug je potvrdio kao pukovnicu grenadirske garde, čast koju je princu Endruu (Andrew) oduzela njegova pokojna majka, kraljica Elizabeta.

Imenovanje novih pukovnika razjašnjava neka od pitanja koja su se pojavila otkako je princu Endruu oduzeta titula nakon skandala oko njegove veze s Džefrijem Epstejnom (Jeffrey Epstein).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.