SKUPOCIJENI BULDOZI

Muškarac koji je pucao na šetača pasa Lejdi Gage osuđen na 21 godinu zatvora

Nakon pucnjave napadači su oteli dva Gagina ljubimca

Lejdi Gaga. Instagram

L. S. R.

6.12.2022

Muškarac koji je u februaru 2021. pucao na šetača pasa Lejdi Gage (Lady) i oteo njena dva ljubimca osuđen je na 21 godinu zatvora zbog "hladnokrvnog i nasilnog napada".

Džejms Hauard Džekson (James Howard Jackson) jedan je od trojice muškaraca koji su učestvovali u napadu u februaru 2021. Tokom incidenta je pištoljem kalibra 40 pucao u Rajana Fišera (Ryan Fischer) dok je šetao francuske buldoge pop zvijezde u Los Anđelesu. Fišer je pritom teško ranjen u predio prsa, a nakon pucnjave napadači su oteli dva Gagina ljubimca.



Postignuta je nagodba

Džekson je na sudu kazao da ne osporava nijednu tačku optužnice za pokušaj ubistva, saopštio je jučer ured okružnog tužitelja Los Angelesa.

 - Danas je postignuta nagodba u slučaju protiv Džejmsa Hauarda Džeksona - rekao je glasnogovornik ureda tužitelja.

- Gospodin Džekson je kazao da ne osporava nijednu tačku optužnice za pokušaj ubistva i priznao je optužbu za nanošenje teških tjelesnih povreda. Osuđen je na 21 godinu zatvora - kazao je.

- Jackson se smatra odgovornim za počinjenje hladnokrvnog nasilnog čina, što znači pravdu za našu žrtvu. Okružno državno odvjetništvo nastoji pozvati na odgovornost svakoga ko počini nasilna djela u našoj zajednici."

Motiv za pljačku bili su skupocjeni francuski buldozi

Džekson je nakon administrativne pogreške pušten iz pritvora 6. aprila 2022., ali ponovo je uhapšen u augustu. Tužiteljstvo je objavilo da je i sudionik u incidentu Harold Vajt (White) jučer kazao kako ne osporava optužbu koja ga tereti za posjedovanje oružja, zbog čega će mu kazna biti izrečena sljedeće godine.

Policija je ranije rekla da je povezanost s Lejdi Gagom bila slučajnost, a motiv za pljačku bila je vrijednost francuskih buldoga, pasmine čija vrijednost iznosi više hiljada dolara. Gaga je svojedobno ponudila nagradu u iznosu od 500.000 dolara osobi koja joj vrati ljubimce.

Neozlijeđene otete buldoge nekoliko dana nakon incidenta u policijsku postaju u Los Anđelesu predala je Dženifer Mekbridž (Jennifer McBridge), koja je također optužena za sudjelovanje u zločinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.