ESTETSKA HIRURGIJA U BIH

Doktor Reuf Karabeg za "Avaz": Nakon plastičnih operacija neki postižu i bolje rezultate na poslu

Jedan od 50 pacijenata traži plaćanje na rate

Prof. dr. Reuf Karabeg: Žene u prosjeku počinju ranije s traženjem estetske hirurgije od muškaraca. Avaz

Piše: N. Avdagić

20.11.2022

Plastične operacije i estetske korekcije u današnjem vremenu postale su gotovo rutinski zahvati, pogotovu na zapadu. Teško je naći popularnu ličnost koja je odoljela zovu savršenosti i vječne mladosti.

Estetska hirurgija u Bosni i Hercegovini je sve popularnija. Naša zemlja sustiže trendove u ovoj oblasti, a o svemu tome za "Avaz" je govorio prof. dr. Reuf Karabeg.

Najstariji pacijent

- Pod utjecajem elektronskih i, u današnjici manje, printanih medija pacijenti znaju da i u BiH mogu dobiti vrhunsku uslugu iz domena estetske hirurgije. Zbog estetsko-funkcionalnog problema koji im objektivno smeta ili ih tišti , sve više osoba zahtijeva savjet i pomoć estetskog hirurga. Maloljetnike, naravno, dovode roditelji koji primjećuju da dijete izbjegava društvo npr. zbog klempavih ušiju, nerazvijenih grudi, estetski neprikladnog nosa i slično – kaže Karabeg.

Koja je prosječna dob žena i muškaraca koji se odlučuju za zahvate?

- Žene u prosjeku počinju ranije s traženjem estetske hirurgije od muškaraca. Najranija dob za čisto estetsku hirurgiju kod djece s klempavim ušima je s 5 i po godina. Nos se operira s 15 godina, povećanje grudi s 17-18 godina, velike dojke kod muškaraca (ginekomatija) s 18 godina. Smanjivanje velikih grudi se radi najranije od 19-20 godina i cijeli život, blefaroplastika (uljepšavanje kapaka) u četvrtoj dekadi, face-lifting od 45 godina i dalje, liposukcija najčešće u trećoj i četvrtoj dekadi života, zatezanje trbuha nakon odluke da žena više neće rađati… Najstariji pacijent za estetsku hirurgiju u poliklinici „Karabeg“ imao je 79 godina.

Koje operacije najviše traže žene a koje muškarci?

- Žene najviše rade povećanje usana i "peglaju" bore botoksom, ubrizgavaju hijaluronske filere. Žene od operativnih zahvata najviše rade povećanje i podizanje grudi, liposukciju, zatezanje trbuha, operacije nosa i kapaka. Botoks puno koriste i muškarci. Kod muškaraca dominantne su operacije nosa, smanjivanje grudi, liposukcija, operacije kapaka, zatezanje lica.

Koliko traje oporavak nakon zahvata?

- Većina operativnih zahvata su minimalno ili nimalo bolne. Oporavak nakon botoksa i filera nije potreban, na posao se može odmah nakon tretmana. Oporavak kod povećanja grudi je dan-dva, kapaka 4-5 dana, zatezanja trbuha 8-10 dana, operacija nosa do 10 dana...Ukoliko se rade lakši poslovi, na posao se može kod većine operacija za 3-4 dana.

Da li maloljetne osobe žele neke intervencije, i kako postupate prema tome?

- Maloljetne osobe ne mogu biti operirane bez saglasnosti roditelja/staratelja za bilo koji zahtjev pa tako i za estetsku hirurgiju.

Prije i poslije zahvata. Karabeg arhiva

Psihičko stanje

U kolikoj mjeri plastične operacije utječu na psihičko stanje kod ljudi prije i poslije zahvata?

- Nakon operacija iz estetske hirurgije, nakon uspješnog zahvata, pacijenti su mnogo komunikativniji, otvoreniji, boljeg raspoloženja. Rješavaju se eventualnog kompleksa ili psihičke opterećenosti. Postižu i bolje rezultate na poslu. 

Zbog globalne ekonomske situacije da li pacijenti traže plastične operacije na rate?

- Veoma rijetko. Jedan od 50 pacijenata traži plaćanje na rate. Kod većine pacijenata konsekvenca operativnih zahvata je veliko zadovoljstvo, mada kod onih koji pretjeraju može doći do neželjenih rezultata.

Koliko košta "vječna mladost"

Koliko koštaju najtraženiji zahvati?

- Cijene su prilagođene tržištu naših prostora, većina pacijenata ih doživljava očekivanim, prikladnim i/ili prihvatljivim. Cijene su slične cijenama u Srbiji i Hrvatskoj. U odnosu na npr. Austriju i Njemačku manje za 100 do 150 posto, Švicarsku i do 200 posto, USA i do 300 posto. Na primjer cijena odstojećih ušiju je oko 1.500 KM, očnih kapaka oko 2.000 KM, botoksa od 200-800 KM, filera oko 450 KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.