NEVJEROVATNE PRIČE

Otkrivamo sudbine bivših jugoslavenskih misica: Zeničanka Dinka Delić umrla je prije sedam godina

Neke su dosegle svjetsku slavu, a neke su doživjele tragedije

Dinka Delić i Zlata Petković. Avaz

L. K. P.

8.4.2022

Posljednja Miss Jugoslavije Slavica Tripunović uhapšena je prije nekoliko dana u Srbiji u akciji policije usmjerenoj protiv elitne prostitucije. Međutim, ona nije jedina legendarna jugoslovenska ljepotica koja je otišla u pogrešnom smjeru ili doživjela tužnu sudbinu.

Slavica Tripunović rodom je iz Borova Sela, a 1991. godine izabrana je za Miss Jugoslavije. Bila je posljednja koja je otišla na svjetsko takmičenje predstavljajući državu pred raspadom. Kasnije je slavu i medijski kapital Slavica iskoristila kako bi se bavila muzikom, i to pod umjetničkim imenom Dajana. Bavila se i ugostiteljstvom te uzgojem cvijeća, družila s utjecajnim ljudima poput Lepe Brene i Bobe Živojinovića, no sve je palo u vodu nedavno.



Slavica Tripunović. Instagram

Slavica je zauvijek prestala biti samo posljednja Miss, a postala je žena koja je u šestoj deceniji uhapšena zbog prostitucije.

U taj posao ušla je u zrelijoj životnoj dobi, sve zbog navodnih velikih dugova u koje je vremenom upala zbog propalih poslova. No, Slavica definitivno nije jedina koja je doživjela tešku sudbinu.

Legendarne ljepotice koje su osvajale izbore ljepote u bivšoj državi doživjele su čitav dijapazon različitih sudbina. Neke su dosegle svjetsku slavu, druge status legende u regionu, a treće tragedije o kakvima se rijetko može čuti. Jedna od najpoznatijih dama koje su nosile titulu Miss Jugoslavije bila je Nikica Marinović iz Dubrovnika. Prelijepa Nikica titulu je osvojila 1966. godine, a zapažen plasman ostvarila je i na svjetskom izboru, proglašena je na izboru za Miss Evrope i prvu pratilju Miss svijeta. Svjetski producenti nudili su Nikici filmske uloge, no ona ih je odbijala.



Nikica Marinović (desno) na izboru Miss svijeta. Arhiva

Vratila se u Jugoslaviju i ubrzo doselila u Beograd. Ostala je tamo do kraja života, radila je kao manekenka, a potom i modna kreatorka. Dva puta se udavala, no ljubavna sreća nije trajala. Na kraju je sama s djecom ostala do kraja života, otvorivši butik u Beogradu. Tamo je zatekao i rat, a njena dotad tinjajuća depresija uzela je maha. Počela se otuđivati, osamljivati i bolest je na kraju nadvladala pa je Nikica izvršila samoubistvo 2008. godine.

Nakon izbora Nikice Marinović, pet godina nije bilo zapaženijih imena, no onda je 1971. godine Miss Jugoslavije postala Zlata Petković. Britanski novinari zabilježili su tada pojavu djevojke koju su nazvali jugoslovenskom Merilin Monro (Marilyn Monroe). Nakon izbora vratila se u domovinu i nastavila raditi na glumačkoj karijeri, no usto se bavila i manekenstvom, često boraveći u Zagrebu gdje je sarađivala sa Žuži Jelinek.




Upala je i na beogradsku Akademiju dramskih umjetnosti, a ubrzo su počele padati i prve uloge. Uloga u seriji "Otpisani" vinula ju je u glumačku elitu. Usto, postala je i majka dvojice sinove. Ispunjen život i karijera, sve je stalo 2012. godine kada je doživjela težak moždani udar. Ljekari su dali sve od sebe, no Zlata nije preživjela. Preminula je u 58. godini.

Dinka Delić je rođena Zeničanka, na takmičenju za Miss Jugoslavije pobijedila je 1984. godine, nakon čega se takmičila za Miss svijeta i Miss Universe.



Dinka Delić. Arhiva

Nakon što je izabrana za najljepšu djevojku bivše države, otvorila su joj se vrata domaće ali i svjetske modne scene. Nosila je revije prestižnih modnih dizajnera. Posljednjih godina bavila se privatnim biznisom u Sarajevu gdje je vodila predstavništvo firme "Natural Health".

Iznenada je preminula od srčanog udara 2015. godine, u svojoj kancelariji u ulici Branilaca Sarajeva broj 16 u 51. godini života.

Spomenute dame dio su kolektivne ex-yu memorije, no statuse ikone i dalje imaju dvije dive iz osamdesetih. To su Splićanka Ana Sasso i Slovenka Bernarda Marovt. Ana Sasso postala je Miss Jugoslavije 1982. godine, imala je tada 19 godina, a na svjetskom izboru plasirala se u 15 najljepših djevojaka. Iako je imala veliku priliku ostvariti inozemnu karijeru, nije Anu to pretjerano zanimalo. Ipak, ušla je u legendarne ljepotice, a reklamom za osvježavajuće piće dobila je kultni status.



Ana Sasso. Arhiva

Za hrvatske medije nedavno je otkrila da je u svojim pedesetim presretna. Uživa u bračnom životu s ljekarom Hrvojem Tomaševićem, s kojim živi u Samoboru. Njen treći brak donio joj je veliku sreću.

Niko nije mogao ni sanjati da će već iduće godine na izboru pobijediti djevojka koja će doživjeti jednaku sudbinu kao Ana. Slovenka Bernarda Marovt oduševila je ljepotom cijeli svijet. Na svjetskom izboru zamalo je postala Miss svijeta, a u svakom slučaju osvojila je titulu Miss fotogeničnosti. Prema prognozama mnogih, trebala je znatno bolje proći, no koštalo ju je golišavo poziranje za tadašnji magazin "Start".



Bernarda je nastavila sa sjajnom karijerom, a zbog toga je 1990. postala Top model Italije, a kasnije i top model Evrope. Atraktivna Slovenka dugo se nakon izbora nastavila baviti manekenstvom, a nakon toga pokrenula je uspješnu preduzetničku karijeru. Pred oltarom se skoro našla, i to samo jednom, no svojevremeno je izjavila da ne vjeruje da se može u njenom poslu balansirati između porodičnog i poslovnog života. Stoga svojim putem korača uspješno i samostalno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.