BJEŽALA DVA PUTA

Ko je majka svjetski poznate pjevačice Dua Lipe

Prije nego što je sa suprugom preselila u London, Anesa je trebala postati advokatica

Piše: H. J. I.

31.3.2022

Anesa Lipa. Instagram

Svjetski popularna pjevačica Dua Lipa trenutno se nalazi na turneji "The Future Nostalgia". Ova mlada britanska pjevačica plijeni pažnju gdje god se pojavi, a u svakom intervjuu ponosno ističe to da je sa Kosova. 

Ono što je manje poznato javnosti jeste da je njena majka Anesa Lipa porijeklom iz Bosne i Hercegovine. 

Naime, zbog ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji, Anesa je  bježala dva puta. Prvi put kada je početkom devedesetih rat zahvatio Bosnu i Hercegovinu, gdje je Anesa živjela s majkom Bosankom. Život je nastavila na Kosovu, od kuda joj je otac. 


Tamo je život nastavila sa svojim zaručnikom Dukadžinom Lipom (Dukagjin). Prijetnja ratom na Kosovu natjerala ih je da zajedno sreću potraže u Londonu.

Na Kosovu i u BiH nisu ostali samo njihovi roditelji, već i sva znanja i iskustva koja su upijali za svoja nesuđena zvanja. Dukadžin, koji je bio član kosovskog rock benda, trebao je postati stomatolog, a Anesa je trebala postati advokatica. Preseljenjem u London sve je to palo u vodu pa je Dukadžin dugo vremena radio kao konobar u kafićima i barovima. No, navečer je pohađao poslovne kurseve, a Anesa se prekvalificirala za poslove u turizmu i putovanjima.


Mnogi za Anesu kažu da izgleda kao starija sestra Dua Lipe. I za Anesu možemo reći da je slavna ličnost, jer često prati kćerku na raznim svečanostima i javnim događajima. Sa suprugom je pokrenula i razvila "Sunny Hill Festival" na Kosovu. Pored festivala, osnovali su i istoimenu fondaciju, čiji je primarni cilj pomaganje Kosovu u raznim sferama, sa naglaskom na umjetnost i kulturu.

Anesa često na svom zvaničnom Instagram profilu objavljuje fotografije svoje porodice, a prati je 230 hiljada ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.