23 GODINE OD SPEKTAKLA

Kako je Miss opkoljenog Sarajeva govorila o koncertu U2 na Koševu

Kompletna ta situacija treba da bude simbol i naznaka ostatku svijeta da se neke stvari ne smiju ponoviti, ali se, očigledno, i dalje dešavaju

Inela Nogić na Izboru za Miss opkoljenog Sarajeva 1993.. Arhiva

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

23.9.2020

Koncert slavnog irskog benda U2 u Sarajevu održan je na današnji dan 23. septembra 1997. godine na stadionu  Koševo. Blizu 45.000 ljudi je uživalo u muzičkom spektaklu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 Tog dana 1997. Sarajevo je bio centar svijeta, a legendarni Bono Voks (Bono Vox) održao je obećanje, koje je dao za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, da će svirati u Sarajevu.

Na njihovom repertoaru bila je i pjesma “Miss Sarajevo” posvećena Izboru za Miss BiH održanom u opkoljenom Sarajevu 1993. godine, kada je lentu najljepše ponijela tada 17-godišnja Inela Nogić.


23. septembra 1997. Sarajevo je bilo centar svijeta. Arhiva

Četiri godine kasnije Inela je bila na koncertu grupe U2 na Koševu.

- Njihova pjesma “Miss Sarajevo” je nama napisana. Kad su počeli da me spominju, da sam kao neki simbol, govorila sam: “Ma, koji simbol, ljudi, šta vam je?” Kompletna ta situacija treba da bude simbol i naznaka ostatku svijeta da se neke stvari ne smiju ponoviti, ali se, očigledno, i dalje dešavaju. Dakle, mi nismo primjer, nismo ni dovoljan simbol, tako da kažem - izjavila je Nogić svojevremneo za "Avaz".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.