FILM

Zlatni globus: Ovo su najbolji glumci, reditelji, filmovi i TV ostvarenja

Pojedina imena su očekivana, međutim, neki naslovi su stigli kao iznenađenje

Sl. M. / Avaz.ba

6.1.2020

Dodijeljene nagrade Zlatni globus - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Sinoć su proglašeni dobitnici Zlatnih globusa za 2020. godinu. Pojedina imena su očekivana, međutim neki naslovi su stigli kao iznenađenje. 

Od Kventina Tarantina (Quentin) do Fibi Valer-Bridž (Phoebe Waller-Bridge), u Holivudu su se okupile brojne slavne ličnosti na ceremoniji koja je izdvojila najznačajnije glumace, reditelje, filmove i TV ostvarenja u minuloj godini.

U kategoriji najbolje drame pobjedu je odnio "1917", a u konkurenciji su bili i hvaljeni "Ajrišmen" (The Irishman), pa i delo koje je od kada je ugledalo svjetlost dobilo pohvale kako gledalaca, tako i vrsnih kritičara - "Džoker" (Joker), kao i "Meridž stori" (Marriage Story) i "Dve pape" (The two popes).


Titulu najbolje glumice u ponijela je Rene Zalvinger (Zelveger) za ulogu Džudi, a za nagradu su se borile i Sintija Erivo (Cynthia), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), Serše Ronan (Saoirse Ronan) i Šarliz Teron (Charlize Theron).

Za najboljeg glumca u drami izabran je Hoakin Finiks (Joaquin Phoenix) čiji je performans u "Džokeru" sve ostavio bez daha.

Što se tiče filmskog ostvarenja u kategoriji mjuzikla ili komedije, pobedu je odneo "Jednom davno u Holivudu" (Once upon a time in Hollywood). Nagrada za najbolju glumicu u ovoj kategoriji pripala je Avkafini (Awkwafina), a glumca Taronu Egertonu. 

Za najbolju sporednu glumicu izabrana je Laura Dern, dok je Bred Pit (Brad Pitt) izabran u istoimenoj kategoriji za muškarce. Za najboljeg režisera proglašen je Sam Mendes koji je i zaslužan za najbolju dramu - "1917".

Titulu najboljeg filmskog ostvarenja na jeziku koji nije engleski odnio je "Parazit" (Parasite), a zvanično najbolji animirani film "Izgubljena karika" (Missing Link). Scenario koji je odnio pobjedu je napisao Kventin Tarantino (Quentin) za "Jednom davno u Holivudu" (Once upon a time in Hollywood).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.