EKSKLUZIVNO

Ademir Kenović: Sarajevo je promijenilo život Alfonsa Kuarona

Dosta vremena smo proveli zajedno u Njujorku i Meksiku

Kenović: Kuaron i ja se dugo poznajemo. Arhiva

Piše: E. BAKIĆ

26.2.2019

Alfonso Kuaron (Cuaron) dobio je preksinoć čak tri Oskara! Njegova “Roma” dobila je prestižnu nagradu za najbolji strani film, Meksikanac je dobio kipić i za najbolju režiju te za najbolju fotografiju.

Dva reditelja

Ovog oskarovca s Bosnom i Hercegovinom, kako “Dnevni avaz” ekskluzivno saznaje, povezuje dugogodišnje prijateljstvo s Ademirom Kenovićem. Mada smo imali informaciju da je naš reditelj živio neko vrijeme kod Kuarona u Meksiku, to nam on nije htio potvrditi, jer ističe kako nerado govori o privatnim stvarima.

- Znamo se dugo godina. Prijatelji smo, veoma dobri. Dovodio sam ga i u Sarajevo, čak mi je rekao da mu se poslije dolaska u bh. prijestonicu život promijenio. Bio je na Sarajevo Film Festivalu kod nas i veoma mu se dopalo – govori nam Kenović.

Obojica su iz svijeta filma, ali Kenović nam kaže da ih i dosta drugih stvari veže.

- Dosta smo se družili i privatno i mogu vam reći da on odlično kuha. Čak je i za mene kuhao kad sam bio kod njega u Njujorku – govori nam  Kenović.

Kako kaže, dosta su vremena proveli zajedno i u Meksiku i Los Anđelesu.

- Nikad, zaista, nisam imao taj osjećaj da je on holivudska zvijezda i da se nešto time ističe. Imamo dosta zajedničkih fotografija, ali čuvam ih za privatnu arhivu. Mogu reći da je predivan čovjek i veoma dobra osoba. Za sve godine našeg prijateljstva, nisam osjetio neku neugodnost – iskren je Kenović.

Na koncu, priznao nam je da još nije gledao Oskarom nagrađeni film svog prijatelja “Roma”, ali da je čuo da je veoma dobar.

Kuaron sa Mirsadom Purivatrom i Srđanom Vuletićem na Prvom SFF-u 1995. godine. (Foto: SFF)

Pohvalne riječi

Oskarovac Kuaron u Sarajevu je boravio još ratne 1995. godine na Prvom Sarajevo Film Festivalu. Na ovu filmsku smotru doveo ga je upravo Kenović. Koliko je Kuaron bio oduševljen bh. prijestonicom, govori i izjava još jednog gosta SFF-a.

Meksički glumac Gael Garsija Bernal (Garcia) kazao je:

- Alfonso Kuaron pričao mi je mnogo o Sarajevu i govorio mi da moram doći. No, nije jedini. I ostali su imali samo pohvalne riječi za bh. prijestonicu.

Kuaron: Meksički reditelj dolazio u bh. prijestonicu

Druženje u Kanu

Kuaron i Kenović, tokom godina prijateljstva, susretali su se, osim u BiH i Meksiku, i na drugim destinacijama. 

- Posljednji put smo se vidjeli i družili na Filmskom festvalu u Kanu. Koliko se sjećam, to je bilo prošle godine – govori nam Kenović.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.