ZLATNI PAR

Valentina Vavra i Vedran Marčeta: Tango je naš život

Na Prvenstvu je nastupilo više od 1.000 takmičara iz svih krajeva svijeta, ističe Vedran

Marčeta i Vavra: Uspjeh karijere. Promo

Razgovarao: Fuad MUSTAFIĆ

29.10.2018

Plesni dvojac Valentina Vavra i Vedran Marčeta s nedavnog Svjetskog prvenstva u latinoameričkim plesovima, koje je održano u Varšavi, vratili su se kući s osvojenom zlatnom medaljom. Bosanskohercegovački plesači članovi su Plesnog kluba “Aster” iz Sarajeva, a naklonost stručnog žirija dobili su izvanrednom izvedbom argentinskog tanga. 

Ovo dvoje izuzetnih profesionalaca govorilo je za naš list o svom uspjehu, pripremama za takmičenje, ali i o odricanju koje svakodnevno čine kako bi postizali vrhunske rezultate. Dotaknuli su se i početaka svojih karijera, a otkrili su nam i šta su im budući planovi.

 Suze radosnice

- Na Prvenstvu je nastupilo više od 1.000 takmičara iz svih krajeva svijeta. Nas dvoje smo se, osim argentinskim tangom, predstavili i salsom. Tu smo zauzeli četvrto mjesto. Osim nas, bio je još jedan plesni par iz naše zemlje, ali su oni takmičenje završili u osmini finala – kaže Vedran.

Valentina nije krila zadovoljstvo ostvarenim rezultatom. Kaže da joj se trud isplatio, ali da je za ovakav rezultat najviše zaslužan upravo Vedran.

- Nas dvoje već tri godine plešemo zajedno. To je relativno kratko vrijeme da bi se postigao ovakav rezultat, mi smo, srećom, uspjeli. Mnogo smo se pripremali, a ja sam posebno mnogo napredovala u posljednje vrijeme – kaže Valentina.

Dodaje i da su sve vrijeme bili svjesni kakva ih konkurencija očekuje u Varšavi, a otkrila nam je i da je zaplakala kad ih je žiri proglasio svjetskim prvacima.

- Bile su to suze radosnice, najviše zato što nismo očekivali ovaj uspjeh. Ples je naš život i to će biti tako i u budućnosti bez obzira na to čime se budemo bavili – govori Valentina.

Vedran je cijeli svoj život posvetio plesu. Iza sebe ima brojna svjetska i evropska prvenstva, odakle je našoj zemlji donosio pregršt sjajnih odličja.

- Prije pet godina, bio sam, također, prvi na Svjetskom prvenstvu, ali u salsi. Tada sam plesao sa svojom starom partnericom. Nekoliko puta sam osvajao druga i treća mjesta. Veliki je to uspjeh, pogotovo za našu zemlju, gdje ovaj sport nije dovoljno razvijen. Niko nikada ranije nije osigurao našoj zemlji zlato u tangu. Ovo je prvi put pa je i zbog toga ovo veliki rezultat – objašnjava on.

Kostimi, putovanja...

Osim što se takmiči, Vedran je i instruktor plesa. Cijeli svoj život posvetio je ovoj umjetnosti. Valentina, međutim, ima i drugih okupacija.

- On je cijeli u plesu, a ja, osim plesa, i studiram. Studentica sam Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Treća sam godina. Volim ja i ekonomiju, ali mi je ples, naravno, na prvom mjestu. To je moja opsesija, jer od sedme godine aktivno plešem – kaže Valentina.

Želja im je da mladima prenesu svoje znanje, ali i da ih potaknu da se bave plesom.

- Mladi su veoma zainteresirani za ples. Ovo je, inače, veoma skup sport. Sve mnogo košta, kostimi, oprema, putovanja. Mi se, kao klub, trudimo da mladim talentima koliko-toliko pomognemo da ostvare svoje snove. Veliku podršku nam pružaju njihovi roditelji. Ne moramo, međutim, ni govoriti da podrška države uvijek nedostaje – kaže Vedran.

Jedno za drugo imaju samo riječi hvale. Kažu da se razumiju kao da se poznaju cijeli život te da takvo razumijevanje, ali i povjerenje i međusobna podrška, dovode do izvanrednih rezultata.

- Ja sam iz Sarajeva, a Valentina je iz Travnika. Iako imam više iskustva, moram priznati da velike zasluge pripadaju samo njoj. Ona je odlična plesačica, sportistkinja, ali i veliki čovjek. U relativno kratkom periodu ostvarila je izuzetan rezultat i veoma sam ponosan na nju – priznaje Vedran.

Odmor pa pripreme

- U martu naredne godine očekuje nas Evropsko prvenstvo, koje će se, također, održati u Poljskoj. Za vrhunski rezultat potrebno je mnogo priprema. Čim se malo odmorimo i utisci se slegnu, počet ćemo se pripremati i za ovo takmičenje – govori Vedran.

Opsesija i ljubav

Ples ne doživljavaju samo kao umjetnost kojom se bave nego ističu i saglasni su u tome da su tango, salsa, ali i drugi latinoamerički plesovi, način života te velika opsesija i ljubav.

- Cilj nam je da što više mladih naučimo plesnim koracima. Svi bi trebali znati plesati, a posebno djeca, koja bi u školi trebala imati redovne časove plesa, bar u jednom periodu školovanja. Ko zna kad im to znanje može pomoći ili zatrebati. Ne smijemo zaboraviti da je ples dobar i za socijalizaciju - zaključuju ovi sjajni plesači.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.