JET SET

Jevđević: Samo jedni drugima možemo pomoći

Piše: N. Aj.

15.2.2018

Grupa „Kultur Shock“ objavila je nedavno novu pjesmu pod nazivom „Refugee Song“.

Frontmen Srđan Jevđević, alias Gino Banana, autor je teksta, a sve je snimljeno u Bruklinu i Sijetlu, gdje Jevđević i živi dugi niz godina.

Pjesma govori o izbjeglicama, a kako nam je rekao Jevđević, kada se tragedija, eksplozija, egzodus ili nešto tome slično desi negdje na zemaljskoj kugli, posljedica je da vrijeme na toj geografskoj širini i dužini stane, i da se narod podijeli na osnovu lične lojalnosti i ličnog straha.

- Prvu grupu čine ljudi lojalni svome mjestu pod suncem, dok su drugi lojalni vremenu i krenu u potragu za njime. Prvi se boje neizvjesnog, a drugi izvjesnog. I jedni i drugi su zauvijek podijeljeni svojim prioritetima i strahom, a potajno priželjkuju da imaju hrabrost – rekao je Jevđević.

Dodao je da oni koji su ostali u svojoj zemlji, zauvijek će misliti da je onima koji su otišli bolje, dok samo oni znaju kako im je i da duboko u svom srcu priželjkuju da nikada nisu otišli u tuđi svijet.

- Ova pjesma je priča o ovim drugim, priča koju svojim očima gledam dok putujem širom svijeta. Danas treba pomoći izbjeglicama iz Sirije, a jučer je trebalo pomoći nama. Sjetimo se kako nam je bilo kada su zatvarali vrata našim izbjeglicama i djeci. Samo jedni drugima možemo pomoći, samo smo jedni drugima potrebni i niko nam nikada ne smije reći gdje da idemo i šta da radimo – zaključio je Jevđević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.