PRAVNI TRILER

Evo kada će svjetlost dana ugledati posljednji film Klinta Istvuda

Film će premijerno biti prikazan na AFI Film Festivalu u Sjedinjenim Američkim Državama 27. oktobra 2024.

Isječak iz filma. Screenshot

E. T.

prije 3 dana

Pravni triler Porotnik #2, koji bi trebao biti posljednji film legendarnog holivudskog glumca i redItelja Klinta Istvuda (Clinta Eastwooda), poznato je kada će ugledati svjetlost dana.

Radnja filma prati porodičnog čovjeka Džastina Kempa (Justina), odnosno Nikolas Hult (Nicholas Hoult), koji je pozvan da služi kao porotnik tokom jednog sudskog procesa. Kemp ubrzo shvati da je on potencijalni krivac za smrt žrtve te da je u njegovim rukama sudbina osumnjičenog Gabriel Baso (Basso). Toni Kolet (Collette) će u filmu utjeloviti tužiteljicu, a Kris Mesina (Chriss Messina) branitelja. Oskarovac J.K. Sajmons (Simmons) je, uz Hulta, jedan od porotnika.

Istvud, koji sada ima 94 godine, režirao je triler, ali nije glumio u njemu. Film je nastao prema scenariju Džonatana Abramsa (Jonathana) i počeo se snimati u junu 2023., prije nego što je štrajk scenarista stavio mnoge projekte na čekanje. Snimanje je nastavljeno u novembru iste godine, odnosno po završetku štrajka.

Film će premijerno biti prikazan na AFI Film Festivalu u Sjedinjenim Američkim Državama 27. oktobra 2024., a u kina širom svijeta trebao bi stići nekoliko dana kasnije, 1. novembra.

Istvud se proslavio glumeći Čovjeka bez imena u hvaljenoj trilogiji špageti vesterna Sergia Leonea: Za šaku dolara (1964.), Za dolar više (1965.) i Dobar, loš, zao (1966.).

Nakon toga uloga policijskog inspektora Harija Kalahana (Harryja Callahana) u pet filmova o Prljavom Hariju (Harryju), objavljenih tokom 70-ih i 80-ih, dodatno ga je učvrstila kao poznato ime.

1971. debitirao je kao redatelj psihološkim trilerom Play Misty for Me. Do danas režirao je filmove visokog profila kao što su Nepoznati zaštitnik, Odmetnik Džosi Voles (Josey Wales), Nepomirljivi, Mostovi okruga Madison, Mistična rijeka, Djevojka od milion dolara, Gran Torino, Invictus, Snajperist, Sully - Čudo s Hudsona i Mazga. Porotnik #2 je 40. film za koji potpisuje režiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.