AMERIČKI REDITELJ

Legendarni Pol Šreder ekskluzivno za "Avaz": Volio bih da su neke stvari bile drugačije, ali imao sam mnogo sreće

Počasno Srce Sarajeva dobio je prije dvije godine, ali nije bio u mogućnosti tada doći u Sarajevo te mu je uručeno ove godine

Pol Šreder - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Nerma Ajnadžić

21.8.2024

Sjajni američki reditelj i scenarist Pol Šrader (Paul Schrader, 78), poznat po filmovima kao što su "Taksist", "Blue Collar", "Američki žigolo" i "Grad zločina", predsjednik je žirija Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva dobio je prije dvije godine, ali nije bio u mogućnosti tada doći u Sarajevo te mu je uručeno ove godine.

Priznanje je dobio za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a prikazan je i njegov film "Oh, Kanada".

Uživo je legendarni Šreder vrlo susretljiv i nasmijan te je i pored brojnih obaveza u okviru SFF-a odvojio vrijeme za razgovor s potpisnicom ovih redova.

Jedan od razloga, kako nam je rekao, zašto je u Sarajevu, jeste taj što nikada nije bio.

- Znate, kako starite, postaje teže da putujete. Bio sam na mnogo mjesta ranije, ali nikada u Sarajevu, pa sam pomislio: "Da, to ću učiniti, otići ću." Tako vidite svijet, jedan od benefita - kazao je Šreder za "Avaz".

Film "Oh, Kanada" snimio je dok je razmišljao o smrti.

- Imao sam zdravstvenih problema zbog Covida, završio sam tri puta u bolnici u godini. Pa sam razmišljao da ako ću napraviti film o smrti, bolje da požurim. Moj dobri prijatelj Rasel Benks (Russell Banks) napisao je knjigu o umiranju, dok je bio dobro. Ali tada je on umirao. Tako sam pomislio da bih trebao uraditi film prema Raselovoj knjizi. Onda sam se ja oporavio. Ali i dalje starim, moje moždane ćelije umiru. Svaki put kada pomislim: "To je to, gotovo", ja dobijem novu ideju. Sada imam novu ideju jer imam barem još šest mjeseci. Napisao sam još četiri originalna scenarija prije skoro dvije godine. Trebao bih početi snimati u novembru - rekao je Šreder otvoreno.

Na naše pitanje ima li neostvarenih želja, odgovorio je:

- Ne idi tim putem. Mislim, ne ti, nego ja. Postoje stvari koje, retrospektivno, volio bih da su bile drugačije. Ali, s druge strane, imao sam mnogo sreće. Imam dobru karijeru, snimio sam dobre, ozbiljne filmove i čini mi se da imaju svoj život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.