BH. MANEKENKA

Džejla Glavović-Očuz zablistala na SFF-u: Haljina je unikat i nosi snažnu poruku ljubavi i mira

Prvi put u BiH zastupljen je brend koji ima svrhu i humanu notu, kazala je Glavović-Očuz

Glavović-Očuz: Vrijedne ruke migranata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

20.8.2024

Sarajevo Film Festival (SFF), uz filmove, serije i filmske zvijezde, nezvanično je i praznik mode, a svojevrsna sarajevska modna revija odvija se ovih dana ispred Narodnog pozorišta.

Dala podršku

I ovog SFF-a, kao i prethodnih, objektivi kamera bili su usmjereni samo u jednom pravcu kada se na crvenom tepihu pojavila najpoznatija i najuspješnija bh. manekenka i internacionalni model Džejla Glavović-Očuz.

Ikona modne industrije u BiH i šire teško da je mogla ostati neprimijećena u kreaciji modnog brenda „No Nation Fashion“, koji je osnovala UN-ova organizacija IOM – „International Organization for Migration“ u BiH. Haljina je kreacija akademske dizajnerice Aleksandre Lovrić, uz asistenciju vještih i kreativnih ruku migranata – Hena (Henna) iz Jemena, Ipstisan i Behije iz Irana, Majula Juf (Joof), koja je bila Miss Gambije 2019., Glori (Glory) i Aminata iz Konga.

Od nastanka „No Nation Fashiona“, kaže Glavović-Očuz za „Avaz“, učestvovala je u razvoju samog brenda i dala mu podršku.

- Prvi put u BiH zastupljen je brend koji ima svrhu i humanu notu. Aleksandra Lovrić je velika umjetnica i humanista i bila mi je čast nositi njenu kreaciju prve noći SFF-a. Vrijedne ruke migranata čak su 150 sati radile na samoj izradi. Haljina je unikat i nosi snažnu poruku ljubavi i mira među narodima svijeta. Poseban detalj je materijal koji označava mapu svijeta, ali onu bez granica i rata… - kazala je Glavović-Očuz.

Svako ko poznaje Džejlu izvan modne piste, zna da nastoji biti društveno angažirana te da otvoreno govori o najvažnijim temama današnjice, stoga i ne čudi da je, pored svjetskih brendova koje je zasigurno mogla ponijeti na crvenom tepihu, Glavović-Očuz ipak odabrala bh. modnu marku koja parira svjetskim.

Osim haljine, i Džejlina frizura je privukla pažnju, za koju je zaslužan Edo Nuhić, a šminka je ostala na mjestu zahvaljujući Maji Talović.

Kreativna direktorica „No Nation Fashiona“ Aleksandra Lovrić istakla je kako je haljina dizajnirana kao apstraktna vizija svijeta, gdje se svaka nit i motiv prepliću u harmoniji, stvarajući nosivu umjetnost koja govori univerzalnim jezikom mode.

Svjetska mapa

Lovrić u svakoj niti i motivu vidi povezanost s Džejlom koja nosi ovu haljinu, odajući joj priznanje što je uz priču ovog brenda od samog početka i što autentično i s ljubavlju nosi ovu haljinu u zemljanim tonovima, simbolizirajući povezanost svih krajeva svijeta.

- Materijal s mapom svijeta nije odabran slučajno. On nosi snažnu simboliku globalne povezanosti i ideju da moda može biti most između različitih naroda i tradicija. Inspiracija za ovu haljinu proistekla je iz želje da se proslavi jedinstvenost i međusobno povezivanje svih ljudi, bez obzira na njihove granice i porijeklo. 

Dok nosi ovu kreaciju, Džejla postaje živi prikaz zemlje, svjetske mape i svega onoga što „No Nation Fashion“ zagovara - jedinstvo, ljubav i globalnu povezanost. Nju su vezle i šile žene iz različitih krajeva svijeta, poput Jemena, Irana, Iraka, Gambije i Senegala - kazala je Lovrić.

Ručni vez

Haljina je haute couture i izrađena je od luksuznog materijala, ukrašena ručno vezenim motivima od staklenih perli, hematitnih akcenata i šljokica, koji su postavljeni na nježnu mrežicu tila. Neutralne zemljane boje, koje ne prestaju biti među vodećim trendovima velikih modnih brendova, krase predivnu haljinu koja nježno poput dodira prati siluetu tijela naše najpriznatije manekenke.

Simbol nade

Inspiracija za haljinu, govori Lovrić, bila je u želji da se estetski i simbolički približimo publici, stvarajući mapu koja živi u mislima ljudi, a zemlja na ovoj mapi postaje simbol nade, ljubavi i zajedništva te je dodala da posebna sinergija prožima ovu haljinu, koja savršeno spaja Džejlinu titulu Miss Earth sa simbolikom zemlje i mape svijeta.

- Kao bivša Miss Earth, Džejla je ambasadorica planete Zemlje, a ova haljina predstavlja svijet - prepun harmonije, povezanosti i ljepote - pojasnila je Lovrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.