BH. REDITELJICA

Jasmila Žbanić priprema nastavak filma "Quo Vadis, Aida?"

Žbanić je oklijevala iznositi detalje o zapletu nastavka, ali je govorila o svojoj inspiraciji da prikaže posljedice genocida, kao i posljedice rata

Jasmila Žbanić. Armin Durgut / PIXSELL

N. H.

20.8.2024

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić priprema nastavak svoje drame "Quo Vadis, Aida?", koji se takmičila za najbolji međunarodni igrani film na 93. dodjeli Oskara, otkrio je "Variety".

Govoreći na Sarajevo Film Festivalu, rekla je da će film istraživati tragične posljedice rata 1990-ih i brutalni genocid u srcu njenog filma koji je bio kandidovan za Oskara, a koji prati prevoditeljicu UN-a, koja je razapeta između porodice i dužnosti u Srebrenici. 

Žbanić je oklijevala iznositi detalje o zapletu nastavka, ali je govorila o svojoj inspiraciji da prikaže posljedice genocida, kao i posljedice rata. 

- Zaista ima nešto o čemu treba da pričam, a to je kako su se te žene poslije rata ujedinile – bile su uglavnom domaćice – i ujedinile su se i razbile sve prepreke koje su postavljali bosanski političari, evropski političari, svjetski političari - rekla je Žbanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.