"AVAZ" NA LICU MJESTA

Baščaršija proglašena Evropskim filmskim blagom: Svečano otkrivena ploča Evropske filmske akademije

Više od 75 filmova je snimljeno na Baščaršiji i odlučili smo da sa Baščaršijom krenemo u kandidaturu za Evropsko filmsko blago, kaže Tataragić

Svečano otvaranje ploče - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
S. Čengić - A. Pehlivan

18.8.2024

Na Šeher-Ćehajinoj ćupriji danas je svečano otkrivena ploča Evropske filmske akademije kojom je napravljena nova prekretnica u bh. kinematografiji.

Prijem i svečanost započela je Elma Tataragić, selektorica programa Sarajevo Film Festivala. Osim nje ovom važnom trenutku prisustvovali su direktor Evropske filmske akademije Matijs Vuter Knol, premijer Vlade KS Nihad Uk, ministar kulture i sporta Kenan Magoda, kao i direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Na samom početku ceremonije, Elma se zahvalila svima koji su dali svoj doprinos za postizanje ove ploče. Tom prilikom spomenula je i kakav je značaj za BiH postignut ovim činom.

- Iz naše regije samo Stradun Dubrovački ima ovaj amblem, ovu oznaku. Tako da Sarajevo, Bosna i Hercegovina se pridružuju filmskom blagu - rekla je Tataragić.

Nakon toga obratili su se i ostali predstavnici.

- Baščaršija je mjesto koje je odabrano kao lokacija za predstavljanje Bosne i Hercegovine, otvoreni smo za još ideja u budućnosti - rekao je direktor Evropske filmske akademije.

Selektorica programa objasnila je i zbog čega je Baščaršija odabrana za filmsko blago.

- Više od 75 filmova je snimljeno na Baščaršiji i odlučili smo da sa Baščaršijom krenemo u kandidaturu za Evropsko filmsko blago - dodala je Tataragić.

Nakon toga uslijedilo je svečano otkrivanje ploče, koja je definitivno važna ne samo za bh. kinematografiju, već kompletnu Bosnu i Hercegovinu.

Podršku ovom projektu s ponosom je pružila kompanija Telemach BH, koja od svog samog početka pomaže u očuvanju i promociji bh. kulturne baštine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.