EKSKLUZIVNO

Aleksa Balašević, sin pokojnog Đorđa, za "Avaz": Kćerka slavi rođendan u dedinom Sarajevu

Njegov film „Megdan: Između vode i vatre“ bit će prikazan u okviru Open Air programa na 30. SFF-u

Balašević: BiH je dokazana kolijevka čarolije, umjetnosti i ljubavi. Društvene mreže

Nerma Ajnadžić

18.8.2024

Film „Megdan: Između vode i vatre“ producenta i scenariste Alekse Balaševića, sina legendarnog Đorđa Balaševića, bit će prikazan 22. avgusta na 30. Sarajevo Film Festivalu (SFF) u okviru Open Air programa. Režiju potpisuje Todor Čapkanov (Chapkanov), dok je i bh. glumac Enis Bešlagić jedan od glavnih aktera.

Ekskluzivno za „Dnevni avaz“ Balašević je govorio o ovom ostvarenju, SFF-u, značaju datuma prikazivanja njegovog filma, ali i o očevoj povezanosti sa Sarajevom.

Nije slučajnost

Istakao je da se svi raduju dolasku u Sarajevo na SFF te nam je otkrio zašto je izabrao 22. avgust za prikazivanje „Megdana“.

- Tada je rođendan moje vasione, naše kćerke Vere. Želim da ona za svoj drugi rođendan osjeti čaroliju sarajevske kotline, da osjeti ono što sam ja osjećao s njenim dedom. Što bi njen deda Đole rekao: „Atmosfera na koncertu u Sarajevu je toliko dobra da bi i bez mene bila dobra.“ Eto, da naša Vera svoj drugi rođendan proslavi na premijeri tatinog filma u dedinom Sarajevu, pred Sarajlijama i svima onima koji će doći da taj festival učine svjetskim, kao što i jeste - rekao nam je Balašević.

Aleksa Balašević sa Stingom. Ischia Global Fest 2024

Njegovo ostvarenje je dobilo dva priznanja na prestižnom Ischia Global Festu u Napulju. Tada je film gledao i slavni Sting.

- To je bila čarobna, neopisiva noć, ne mogu da vam opišem kako nas je to podiglo i dalo nam, ne vjetar, već tornado u leđa. Dvije nagrade na ovom festivalu, i to za najbolji debitantski film i za glumca u usponu Viktora Savića, naš je film opravdalo, pa nemamo više tremu da li nešto valja. To je festival na kom su nagrade držali Samjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson), Silvester Stalone, Mateo Garone (Matteo Garrone), Deni Glover (Danny), Džerald Batler (Gerard Butler), Monika Beluči (Monica Bellucci), Antonio Banderas i mnogi drugi. Kada sam vidio da je Sting tu, da je došao na našu premijeru i sjeo u prvi red, nisam mogao da vjerujem. Takva stvar ne može da se plati, a ne može ni da se opiše kako je bilo. Stignova žena Trudi Stajler (Trudie Styler) je članica žirija, čini mi se, nekoliko decenija već, a Sting, kao najveći idol mog oca, uz „Dire Straitsa“, da se pojavi na mojoj svjetskoj premijeri, za mene je zaista pozdrav s neba od „mog nekog“. To ne može biti slučajnost, samo je pitanje da li je Sting svjestan toga. Pričali smo više od pet minuta, rekao sam mu da je nastupao u našem gradu. Kada je počeo film, bajkovit je bio prizor da se Sting i italijanska publika smiju šalama Enisa Bešlagića - ispričao nam je Balašević.

Dodao je da je, zajedno s ocem Đoletom, donio odluku, „na njegovim posljednjim ovozemaljskim danima“, da kroz film proturi lik „Čoveka s mesecom u očima“ (pjesma Đorđa Balaševića, op.a.).

Ubijeno čovječanstvo

- To je omaž svim ubijenim gradovima, ali i ubijenom čovječanstvu. U ovom filmu prezentuje trenera glavnog glumca, čovjeka s mjesecom, kojeg igra Vojin Četković, i u filmu dokazuje da je sport jedina šansa za nečiju terapiju od košmara ubijenih gradova i prizora „crnog princa“... Vojin je odigrao istorijski, rekli su to na festivalu u Sofiji, Napulju, Iskiji... Ta uloga će biti jedna od njegovih istorijskih koja će se pamtiti dok god je filmske trake i kamere na ovim našim prostorima - istakao je Balašević.

Kaže kako su u filmu i drugi likovi iz BiH, poput Alije Aljovića, poznatog kikboksera Čede Pantića iz Modriče, kao i poznatog sportiste Nikole Drobnjaka iz Zvornika.

- Enis Bešlagić je razvalio, najblaže rečeno. Jedva čekam da ga publika SFF-a gleda. Enis je, prije svega, profesionalac, ali i čovjek s dušom, sa savjetima, mislim da je od onih ljudi koji kad nekog upozna poslije pet minuta bi mu pomogao kada bi se našao u problemu. Odigrao je ulogu drugog glavnog lika kako niko ne bi odigrao. Enis u ovom filmu predstavlja ono što svi trebamo da budemo, bez obzira na to čime se bavili na ovom Balkanu. Optimista, gubitnik s osmijehom, ali pobjednik s očekivanošću, emotivac i rastrčani dječak kog su stigle godine u ulozi menadžera u sportu. Od veoma komičnih momenata i scena koje je sam smislio, do momenata teške drame i veoma emotivnih scena, on je dokazao šta znači biti Enis Bešlagić - kazao je Balašević.

Na našu konstataciju da je njegov otac, pokojni Đorđe Balašević, imao snažnu vezu s BiH i Sarajevom, a da je on nastavlja njegovati, Aleksa Balašević nam je odgovorio:

- Moj otac je imao snažnu vezu s BiH, jer se on tom vezom oženio i s njom napravio troje djece. Sve troje nas djece smo polu-Bosanci. Njegov život i, nažalost, nesretne okolnosti, 1997. godine su ga u istu tu BiH vratili da pred Bogom i narodom dokaže humanost i spontano uđe u vječnost, gdje se trenutno i nalazi. Opet kažem, ja, kao sin majke s one strane Drine, moram imati očigledno tu vezu. Ali ono drugo što volim da kažem jeste da je BiH jedna od onih država koja je dokazana kolijevka čarolije, umjetnosti, ljubavi. Ima još takvih država, ali se hvatamo za ono što je nama najbliže. Puno prijatelja, rođaka, kumova od Šekovića, Sarajeva, Sanskog Mosta, svih Vakufa, Gacka, Ahmića, Banje Luke, pa do Bihaća, Livna, Neuma i Višegrada...

Po tatinoj pjesmi

- Mnogi me već pitaju šta se to sljedeće sprema i da li je istina da će se nešto ogromno u BiH snimati. Hoće. Već je potvrđeno i sigurno. Opet nešto po tatinoj pjesmi s mojim scenarijem i jednom prelijepom naučnom fantastikom (možda i realnošću) koja će promijeniti Balkan makar na jedan dan. Poslije „Megdana“ i SFF-a, pričat ćemo više o ovome - kazao nam je Aleksa Balašević.

Borbe u ringu i van njega

„Megdan“ prati bivšeg novosadskog vaterpolistu, koji se poslije tragedije koja mu se dogodila nalazi na životnoj raskrsnici u momentu kada njegov vaterpolo klub ostaje bez sredstava i prijeti mu zatvaranje.

- „Megdan“ je satkan od nekoliko istinitih događaja, ne samo s našeg turnira „Megdan“ već i drugih sportova, mjesta, gradova... Odmah da najavim, možda će nekima biti i dosadan jer je realan film. Borbe u ringu i van njega, fizičke ili duhovne, sve je prikazano kako to na Balkanu zapravo i jeste. I zvučat će čudno, ali teže je bilo snimiti realan film nego nerealan. Kao što je Viktoru Saviću bilo teže odglumiti realno kako izgleda kad neko primi udarac, nego kada neko primi udarac u akcionim filmovima, a i ne trzne se - istakao je Balašević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.