SARAJEVO

Green Day u fokusu: SFF promovira zaštitu okoliša

SFF kao festival koji želi da promoviše priču o dekarbonizaciji i sve ono što je vezano za Zelenu agendu, kazao je Bošnjak

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S održđanog panela - Avaz

31.7.2024

U kinu Meeting Point u Sarajevu, održan je panel pod nazivom „Green Day u fokusu: Festival, partneri i održivost“, u organizaciji Sarajevo Film Festivala. Festivalski partneri i sponzori predstavili su aktivnosti svojih kompanija, organizacija i ustanova u oblasti održivosti i zaštite okoliša.

U izjavama za medije govorili su direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak, viši programski službenik u Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini Boško Kenjić, ministrica federalnog ministarstva za okoliš i turizm Nasiha Pozder.

Veliki događaj

- Sarajevo Film Festival je veliki događaj koji svake godine u naš grad dovede veliki broj gostiju, privuče veliki broj publike iz Sarajeva, regiona i ostatka Evrope i to su sve stvari po kojima poznajemo Sarajevo Film Festival i kažemo da su one dobri parametri i pokazatelji uspjeha festivala.

Međutim, ono što je jasno, kako bi tako veliki događaj bio organizovan na odgovoran način, kako bi ga bilo moguće organizovati svake godine iznova i iznova, bez da to ima negativan uticaj na našu okolinu u smislu svega onoga što proističe iz transporta, konzumacije jela, pića, otpada i svega onoga što donosi organizacija jednog takvog događaja, prepoznali smo da je jednostavno za nas pod moranjem pokušati organizovati festival na što ekološki neutralni način i zbog toga već nekoliko godina radimo na tome da u svakoj sferi organizacije festivala postignemo standarde koji smanjuju emisije stakleničkih plinova - kazao je Marjanović.

Osim direktora SFF-a o ovoj ekološki važnoj temi govorila je i ministrica Nasiha Pozder.

- Velika čast i zadovoljstvo je biti dio ovog velikog projekta. Mogli smo čuti i od direktora da je ovo zaista jedan od onih festivala i događaja u našem gradu, državi, koji su ne samo odgovorni prema okolišu, nego i neophodni za turizam. Zaista sam sretna da možemo reći da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i ministarstvo na čijem sam čelu, ove godine izdvojilo, rekla bih opet mala i vjerovatno nedostatna sredstva, ali u ovom trenutku onoliko koliko sam shvatila od direktora moglo pomoći da se neka od dešavanja zapravo i dese u ovoj godini - rekla je Pozder.

Evropska Unija, kazala je Nadja Bergamino iz sektora za energetiku EU za BiH, velikodušno pruža finansijsku podršku za izradu politika, infrastrukturu obnovljive energije i mjere energetske efikasnosti za građane i poslovne subjekte preko svog paketa energetske podrške.

- Također, pomažemo u finansiranju velikih projekata obnovljive infrastrukture. EU je izdvojila više od 60 miliona eura u nepovratnim sredstvima za vjetroelektrane na Vlašiću i Poklečanima. Ove vjetroelektrane će doprinijeti ciljevima obnovljive energije i smanjiti zavisnost od uglja - rekla je Bergamino.

O ovoj temi govorio je i Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak

- Ono što mogu reći ispred Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za prostorno uređenje jeste da smo mi po prvi put ustvari ozvaničili našu saradnju i postali smo partneri SFF-a što nam je zadovoljstvo da možemo biti na tako jednom važnom projektu partner. 

Mi nismo partner samo na papiru, jer mi u skladu sa našom agendom u ministarstvu i planovima na kojima radimo u toku ove godine, da smo nekako precizirali stvari ove godine koje su slične onome čemu teži i SFF kao festival koji želi da promoviše priču o dekarbonizaciji i sve ono što je vezano za Zelenu agendu - kazao je Bošnjak.

Tri decenije

Prisutnima se obratio i viši programski službenik u Ambasadi Švicarske u BiH Kenjić.

- Mi smo ovdje prisutni već skoro tri decenije, pružamo podršku institucijama i građanima Bosne i Hercegovine u različitim oblastima, međutim, ključni element naše saradnje jeste da ono što radimo želimo da bude održivo - kazao je Kenjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.