ZATVORENI PRODUCENT

Harvi Vajnstin ponovo hospitaliziran zbog COVID-a i drugih bolesti

Moglo bi mu se ponovo suditi za silovanje na Menhetnu u septembru

Harvi Vajnstin. Adam Gray / Pool Photo via AP

N. Aj.

26.7.2024

Oboljeli holivudski producent Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein, 72) prebačen je u četvrtak u njujoršku bolnicu s više bolesti uključujući COVID, rekli su njegovi predstavnici u saopćenju.

Evidencija Popravnog odjela grada Njujorka pokazala je u četvrtak da je Vajnstin bio na zatvorskom odjelu bolnice Bellevue.

Vajnstin, osuđen zbog optužbi za silovanje u Njujorku i Kaliforniji, pati od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, spinalne stenoze, tečnosti u srcu i plućima, a nedavno je bio pozitivan na COVID-u i obolio je od dvostruke upale pluća, navodi se u saopćenju.

Porotnici na Menhetnu proglasili su ga krivim za silovanje u februaru 2020., ali je Apelacioni sud u Njujorku odbacio osuđujuću presudu u aprilu, utvrdivši da Vajnstin nije dobio pravično suđenje jer je sudija nepropisno dozvolio svjedočenje oštećenih koje nisu zvanično ga optužile za napad.

Vajnstin, koji je više puta bio hospitaliziran u Bellevueu, negirao je nedjelo i negirao je da je imao seksualne odnose bez pristanka s bilo kim.

Moglo bi mu se ponovo suditi za silovanje na Menhetnu u septembru. Vajnstinovi advokati rekli su da žele nastaviti što je prije moguće. 

Tužioci Okružnog tužioca Manhetna rekli su da namjeravaju optužiti Vajnstina za "dodatne nasilne seksualne napade" nakon što je više žena pristalo svjedočiti.

Vajnstinova osuda bila je prekretnica za pokret #MeToo, u kojem su žene optužile stotine muškaraca u sferi zabave, medijima, politici i drugim poljima za seksualno nedolično ponašanje.

Porota je utvrdila da je suosnivač filmskog studija Miramax seksualno zlostavljao bivšu asistenticu produkcije Miriam Halej (Haley) 2006. godine i silovao glumicu Džesiku Man (Jessicu Mann) 2013. godine. Osuđen je na 23 godine zatvora.

Vajnstin je također osuđen na 16 godina tokom odvojenog suđenja za silovanje u Kaliforniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.