71. IZDANJE

Premijerom novog filma Rajka Grlića otvoren Pulski filmski festival

U takmičarskom programu bit će prikazana ukupno 22 filma

Arena bila puna. Sasa Miljevic / PIXSELL

E. Ag.

12.7.2024

Svjetskom premijerom novog filma Rajka Grlića “Svemu dođe kraj” u četvrtak navečer u Areni je počelo 71. izdanje Pulskog filmskog festivala, u sklopu kojeg će u takmičarskom programu biti prikazana ukupno 22 filma, u jednakom broju hrvatskih i manjinskih koprodukcija, koji će se takmičiti za glavne nagrade.

Projekcijom te “ljubavne priče umočene u hrvatsku stvarnost” Grlić obilježava tačno 50 godina od kada je na tom festivalu prikazao svoj dugometražni prvijenac “Kud puklo da puklo”, a prije same svečanosti otvaranja u pulskom amfiteatru premijerno je u Istarskom narodnom kazalištu prikazan i film “Šlager” reditelja Nevija Marasovića.

Godišnji presjek

Upravo je Grlić otvorio ovogodišnji festival podsjetivši kako je 1964. godine jedan klinac dobio nagradu da provede sedam dana u Puli.

- Tada se zarazio filmom, sada je taj klinac, stariji, tu je pred vama i proglašava festival otvorenim - poručio je Rajko Grlić. Vatromet je, kao što je to posljednjih godina praksa, izostao, ali bile su tu zato svjetleće fontane kao uvod u filmsku sedmicu.

Ustvrdivši kako Pulski filmski festival predstavlja godišnji presjek hrvatske dugometražne kinematografije i mjesto na kojem se dodjeljuju najznačajnije filmske nagrade, umjetnički direktor ovog festivala Danijel Pek kazao je kako je “pogled na punu Arenu jedan od najljepših prizora koji svaki filmaš može doživjeti”.

- Prekrasno je poštovati tradiciju, ali jednako je važno biti otvoren promjenama - poručila je direktorica Pula Film Festivala Tanja Miličić obrazloživši odluku da je ove godine, nakon što se desetljećima otvarao subotom, festival otvoren u četvrtak, istaknuvši kako je ovo dobro kako za publiku i filmaše tako i za organizatora jer će, kako je rekla “fokus biti na jednom vikendu, njegovu prologu i epilogu”.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izjavi za novinare rekla je kako je ponosna na taj festival i sretna što upravo on pokazuje da “bez obzira na formu koja je naslijeđena i koja traje više od sedam desetljeća, danas može biti iznimno zanimljiv i sadržajem privlačiti novu publiku”.

Mjesto susreta 

- Pula je naše hrvatsko filmsko mjesto okupljanja, mjesto najvećeg uzbuđenja za filmske umjetnike i mjesto u kojem želimo ne samo prikazivati najnoviju hrvatsku produkciju nego napraviti i graditi taj festival kao mjesto susreta svih filmskih profesionalaca odnosno mjesto otkud kreće distribucija filmova - poručila je ministrica Obuljen Koržinek, dodavši kako publika prepoznaje dobar film i zna ga nagraditi. Upravo zato, navela je ona, Ministarstvo kulture i medija nastavit će s daljnjim ulaganjima u digitalizaciju i opremanje kina širom Hrvatske.

Tokom svečanosti otvaranja, koju je režirao mladi pulski glumac i režiser Patrik Lazić, uz voditeljicu Idu Prester, poznati hrvatski glumci i umjetnici najavili su filmove koji će se idućih sedam dana takmičiti za Zlatnu arenu te su prikazani isječci iz tih filmova kroz nekoliko tematskih cjelina.

U ocjenjivačkom žiriju hrvatskog programa ove su godine pozorišni, televizijski i filmski glumac Goran Marković, producentica i scenaristica Mirta Puhlovski, filmski reditelj i prvi dobitnik Zlatne palme u historiji Republike Hrvatske Nebojša Slijepčević, montažerka Nina Velnić te pozorišna televizijska i filmska glumica i redateljica Nina Violić, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.