ODLAZAK VELIKOG GLUMCA

"Ćorkan" je bio životno djelo Harisa Burine: "Ali nemojte se vi ništa smijati..."

Moje igranje „Ćorkana“ je, između ostalog, jedan od protesta protiv tog bahatog ponašanja politike, govorio je za "Avaz"

Haris Burina. Društvene mreže

5.6.2024

Monodrama „Ćorkan“, nastala prema motivima pripovijetke Ive Andrića „Ćorkan i Švabica“, bila je životno djelo Harisa Burine, velikog glumca koji je preminuo sinoć u Zenici.


Ja sam uvijek znao, kao i svi ostali glumci, da je monodrama najteži oblik glumačkog izražaja

Svog "Ćorkana" odigrao je više od 200 puta.

- Onog trenutka kad neko odluči da igra nobelovca, on je veoma odgovoran. Ja sam uvijek znao, kao i svi ostali glumci, da je monodrama najteži oblik glumačkog izražaja. Biti više od sat sam na sceni je izazov koji ne prihvata skoro pa nijedan glumac. Lakše je uvijek igrati s partnerom. S druge strane, monodrama je vrhunski izraz dramske umjetnosti. Od 2011. igram „Ćorkana“. Mogao sam, naravno, da odigram i mnogo više da sam htio da pravim estradu od svog rada. Naravno, ja to nisam dozvolio i utoliko mi je veće zadovoljstvo da to polako raste - govori je Burina svojevremeno za "Avaz".

Isticao je da je Ćorkan bio jedan od najopsesivnijih piščevih likova. 

- Čovjek bez oka, u svom teškom životu, obraćajući se svojim gazdama, kaže: „Ali nemojte se vi ništa smijati, nije Ćorkan ni pismen, ni bogat, ali vidi Ćorkan sve i zna Ćorkan sve" - govorio je veliki glumac.


Haris Burina. Društvene mreže

Kada neobrazovanost i zajažljivost zauzmu poziciju vlasti, ona uvijek proizvede to da sve što se dešava u društvu

Također nam je govorio:

- Kada neobrazovanost i zajažljivost zauzmu poziciju vlasti, ona uvijek proizvede to da sve što se dešava u društvu, događa se tako da njima odgovara. I spremni su dati svoje živote, ali ne i vlast.

Narod je izmoren, iznuren, gladan i žedan i, na neki način, do te mjere umoran da ostaje bez reakcije. Utoliko imamo tu pojavu da se roditelji plačući opraštaju od svoje djece da bi stvorila sebi bolju budućnost, a pri tome znaju da će patiti što ih neće vidjeti godinama. To je jedan od rezultata te iste politike koja ne daje nikakvu nadu mladim ljudima.

Moje igranje „Ćorkana“ je, između ostalog, jedan od protesta protiv tog bahatog ponašanja politike koja nije u stanju reći: „Mi najviše volimo svoju zemlju“, pa makar bili i preplaćeni, ali neka rade iz ljubavi prema svojoj zemlji, a ne iz ljubavi prema svojim porodicama i strankama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.