ZNAM KAKO DIŠEŠ

Jasmila Žbanić o velikom uspjehu ekskluzivno za "Avaz": Ovo je zaista nevjerovatno!

Prvi je put da će jedna TV serija s ovih prostora svjetsku premijeru doživjeti u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala

Jasmila Žbanić. AP

26.7.2023

Naša rediteljica Jasmila Žbanić u svoju profesionalnu biografiju uknjižila je još jedan veliki uspjeh.

Igrana serija "Znam kako dišeš", koju je kreirala zajedno sa suprugom Damirom Ibrahimovićem, uvrštena je u glavni program 80. izdanja Venecija Film Festivala. Reditelji serije su Alen Drljević i Nermina Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić.

Domaća produkcija

Ovo je prvi put da će jedna TV serija s ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživjeti u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala koji će se održati od 30. avgusta do 9. septembra.

Žbanić je ovih dana okupirana poslom u studiju, ali je, ipak, ekskluzivno za „Dnevni avaz“ o novom velikom uspjehu kazala:

- Presretni smo što je naša serija ušla u glavni program Venecija Film Festivala. Iako se radi o domaćoj produkciji malog budžeta, serija je odabrana kao jedna od dviju svjetskih serija koje se prikazuju u Veneciji. Uzimajući u obzir kakva je konkurencija jakih strimera i svjetskih televizija, ovo je zaista nevjerovatno!

Čestitam divnim glumcima i cijeloj ekipi koja je radila u vrlo teškim zimskim uslovima. I hvala ekipi „BH Telecoma“, a posebno generalnom direktoru Sedinu Kahrimanu, koji su shvatili važnost domaće produkcije za bh. kulturu.

Serija je snimana tokom 2022. i 2023. na području Sarajeva. Sve počinje sa slučajem samoubistva maloljetnika koje pokreće lavinu događaja u privatnom životu tužiteljice Nevene Murtezić. Samohrana majka tinejdžera u procesu razvoda sve teže balansira život sa sinom Dinom (17) i posao koji je pod stalnim pritiskom politike i javnosti.


Sa snimanja serije u Sarajevu. Avaz

Glumačka ekipa

U seriji igraju: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Selma Alispahić, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić-Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Faketa Salihbegović-Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i drugi.

Kreativnu ekipu čine kasting direktorica Timka Grahić, snimatelj zvuka Predrag Doder, dizajner zvuka Igor Čamo, šminkerka Mojca Gorogranc, kostimografkinja Irma Saje, scenografkinja Mirna Ler, autor muzike Mirza Rahmanović Indigo, montažer Vladimir Gojun te direktori fotografije Christine A. Maier i Eldar Emrić.

Tim koji pobjeđuje

I Jasmilin film koji je postigao ogroman svjetski uspjeh i bio na korak do Oskara „Quo vadis, Aida“ svoju svjetsku premijeru imao je na Venecija Film Festivalu.

Rediteljica Žbanić očigledno ne mijenja tim koji pobjeđuje pa je tako i u seriji „Znam kako dišeš“ angažirala glumce koji su igrali i u filmu - Jasnu Đuričić, Borisa Isakovića, Emira Hadžihafizbegovića, Izudina Bajrovića i njegovog sina Dinu Bajrovića...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.