ISPISALA HISTORIJU

Rut Karter je prva Afroamerikanka koja je osvojila dva Oskara

Ovo je za moju majku. Imala je 101 godinu. Ovaj film me pripremio za ovaj trenutak, rekla je Karter

Rut Karter. AP

H. J. I.

13.3.2023

Rut Karter (Ruth E. Carter) ispisala je historiju: kostimografkinja filmova "Crni panter" postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila dva Oskara.

Karter je kući odnijela nagradu za najbolju kostimografiju u nedjelju navečer na 95. dodjeli Oskara za Marvelov nastavak "Crni panter: Wakanda zauvijek". Karter je također pobijedila 2018. za "Crnog pantera", čime je postala prva Afroamerikanka koja je pobijedila u ovoj kategoriji.

U svom govoru, Karter se zahvalila reditelju filma Rajanu Kugleru (Ryan Coogler).

- Ovo je za moju majku. Imala je 101 godinu. Ovaj film me pripremio za ovaj trenutak - rekla je Karter i dodala:

- Imala sam sjajan odnos s njom u njenim posljednjim godinama. Isti odnos koji sam uvijek imala sa njom. Bila sam njena drugarica. Znam da je ponosna na mene. Znam da je ona ovo željela za mene koliko i ja za sebe.

Rut Karter. AP

U svojoj karijeri, Karter je bila iza scene u nekim od najvećih holivudskih filmova. Nominirana je za Oskara za svoj rad u filmovima "Malcolm X" Spikea Leeja i "Amistad" Stivena Spielberga i dobila je pohvale za svoje ansamble iz perioda u drugim projektima kao što su "The Butler" Lee Danielsa, "Selma" Ave DuVernay i ponovno pokretanje "Korijena“. Kreirala je kostime za Opru Vinfri (Oprah Winfrey), Denzela Vašingtona (Washington), Edija Marfija (Eddy Murphy), pa čak i Džerija Sajnfelda (Jerry Seinfeld) za pilot "Seinfelda".

Rut Karter. AP

Karter je odigrala utjecajnu ulogu kao glavna kostimografkinja u stvaranju "Crnog pantera" kulturnog fenomena jer je ulila ponos afričke dijaspore u elegantnu i šarenu odjeću ovog lika kako bi pomogla da Wakanda oživi. Željela je da transformiše prisustvo kraljice Ramonde koju glumi Angela Baset (Bassett). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.