Vjeko Kramer, jedno od omiljenih televizijskih lica u BiH, ima pune ruke posla s pripremom novih sezona za dva kulinarska serijala.
Četvrta sezona serijala „Domaće je domaće“ starta 14. septembra na OBN-u, a emitirat će se svakog petka u 17 sati, dok će dvanaesta sezona emisije „Lonci i poklopci“ krenuti 16. septembra.
Ljepote BiH
Uvijek raspoloženi Kramer, za „Avaz“ je govorio o projektima, ali nam je otkrio i šta je to što nikada ne bi kuhao, kako rješava lapsuse tokom emisija, ali i šta uradi kada mu hrana zagori.
- Kao i u prethodne tri sezone emisije „Domaće je domaće“, moja ekipa i ja dat ćemo sve da pokažemo najzanimljivija događanja iz cijele naše zemlje, od sajmova preko korida do okupljanja raznih udruženja te da upoznamo gledaoce sa zanimljivim ljudima koji se bave interesantnim poslovima i, naravno, pokažemo što više ljepota naše države – kaže Kramer.
S emisijom „Domaće je domaće“ obilazite čitavu BiH.
- Uživam u ovom poslu i pravi je užitak raditi ovakvu emisiju. Ne smijem to previše ponavljati pred svojim šefovima da me ne pošalju u volonterske akcije. Puno je ljepše i ugodnije raditi na terenu nego u studiju. Mada, to govorim nakon 12 godina rada u studiju pa je možda samo stvar promjene. Najdraže mi je što nema reflektora i što je, na kraju krajeva, sve stvar improvizacije. Napravimo uvijek neki plan i sinopsis, ali teren je teren, ne možete isplanirati vrijeme i nečiju tremu. Sve je ovo puno više igra nego posao.
Kako ljudi reagiraju kada Vas vide u njihovom mjestu?
- Ljudi su, realno, u cijeloj našoj zemlji velike lokalpatriote i ponosni su na svoja sela i gradove, pa naravno vole i da se te ljepote pokažu svima. Ljudi nas pozivaju i režiraju nam emisije i stvarno žele pomoći oko svega. Svi koji misle da imaju nešto zanimljivo pokazati neka nam se jave na e-mail adresu domacejedomace@obn.ba i moji dečki i ja dolazimo s kamerama.
Koliko je teško kuhati ispred kamera?
- Meni kamere nisu problem, ali kuhanje pod reflektorima jeste. Mnogo volim emisiju „Lonci i poklopci“ i, koliko god da mi je sada „Domaće je domaće“ zabavnije za rad, ona je ipak moja najveća ljubav. Do sada smo snimili 633 epizode i sada već malo ulazim u problem oko odabira recepata, ali to je više izazov.
Je li se desilo da Vam hrana zagori?
- Češće mi iskipi, nego zagori, ali desi se i to. Najgore je bilo kad sam imao strujnu ploču i kad mi je iskipio džem od jagoda. Strašno, usred emisije. Mada, slatko mlijeko koje kipi je isto tako pri vrhu ljestvice užasa koji vam se mogu desiti na snimanju. U jednoj prvomajskoj emisiji, sebi sam rendanjem otkinuo pola jagodice na kažiprstu.