BRZ NAPREDAK

Broj električnih modela automobila u Norveškoj nadmašio benzinske

Dramatičan zaokret u preferencijama potrošača i utjecaju na nacionalnu politiku

Norveška ima 754.303 automobila. X

Dž. R.

prije 11 sati 30 minuta

Po prvi put u historiji, u Norveškoj je broj električnih automobila nadmašio broj benzinskih. 

Historijska promjena

Prema podacima Vijeća za informiranje o cestovnom saobraćaju (OEV), u Norveškoj sada ima 754.303 električna automobila te 753.905 automobila na benzin od ukupno 2,8 miliona putničkih vozila.

Øyvind Solberg Thorsen iz OFV-a je rekao da se radi o historijskoj promjeni koja se prije deset godina nije mogla očekivati. Naglasio je da elektrifikacija putničke flote nastavlja rasti u visokom tempu te da Norveška brzo napreduje ka cilju da postane prva zemlja u svijetu s dominacijom električnih automobila.

Pale brojke

Električna vozila vode ispred benzinskih i to je dramatičan zaokret u preferencijama potrošača i utjecaju na nacionalnu politiku, a čini se da se bliži i era u kojoj bi dizelski modeli mogli također biti potisnuti iza električnih. Uprkos tome što danas Norveška ima nešto manje od milion dizelskih automobila, Thorsen je rekao da bi ih električni mogli prestići 2026. godine.

Na ovu transformaciju utjecaj imaju faktori poput promjena poreza na automobile i ekonomskih fluktuacija koje direktno utječu na prodaju vozila.

- Porezi imaju veliki utjecaj na biranje automobila - kazao je Thorsen.

Pad broja vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem značajno je započeo između 2007. i 2017. godine zbog povoljnih poreznih prilagodbi za dizel. Međutim, fokus se prebacuje na održivost, a brojke dizela su značajno pale od njihovog vrhunca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.