DRUŠTVENA MREŽA X

Mask odgovorio Evropskoj komisiji: Ponudili ste nam ilegalni tajni dogovor, nismo prihvatili

Radujemo se dugoj i javnoj borbi pred sudovima, kazao je Mask

Mask: Vidimo se na sudu. AP

Z. K.

13.7.2024

Zbog dopuštanja vala dezinformacija na društvenoj mreži X Evropska komisija je pokrenula istragu protiv ove platforme. Međutim nisu dugo čekali na odgovor Ilona Maska (Elon Musk), vlasnika društvene mreže X.

Dugotrajan proces

Mask je na X-u ubrzo optužio Evropsku komisiju za "nemoralnu ponudu", a implicirao je i druge društvene mreže, bez da ih imenuje.

- Evropska komisija nam je ponudila ilegalni tajni dogovor. Sve što smo trebali je cenzurisati govor na našoj platformi bez da ikom kažemo, a oni nas ne bi kaznili. Druge platforme su prihvatile ovaj dogovor, mi nismo - napisao je tehnološki magnat iz Južne Afrike.

Međutim, nije stao tu. U narednoj objavi je najavio dugotrajan pravni proces u ovom slučaju.

- Radujemo se dugoj i javnoj borbi pred sudovima. Ljudi zaslužuju da znaju istinu - izjavio je Mask u odgovoru na objavu Thierryja Bretona, komesara Evropske unije za unutrašnja tržišta.

Breton je govorio o sistemu "plavih kvačica", koje su tokom ere Twittera bile rezervisane za poznate osobe koje su verifikovane, a Musk je to otvorio, uz naplatu, svim korisnicima X-a.

Plava kvačica

Upravo ovo je Evropska komisija istakla kao važan dio tužbe protiv X-a, rekavši kako ova platforma "dopušta brojnim nalozima s plavom kvačicom da promovišu informacije koje nisu tačne", što je dovelo do masovnog skoka u broju objava s dezinformacijama na ovoj društvenoj mreži.

Društvenu mrežu X čeka potencijalna kazna od šest posto globalnih prihoda firme, ako se pravni proces završi u korist EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.