ZELENA GRADNJA

Aerodrom u Firenci dobiva vinograd na krovu i vinski podrum

Terminal zračne luke prostirat će se na 50.000 m2, a očekuje se da će ga godišnje koristiti više od 5,9 miliona putnika

Nije poznato koja će sorta grožđa biti posađena i kako će se zvati vino koje će se prodavati u dućanima unutar zračne luke. Rafael Viñoly Architects

E. Ag.

1.2.2024

Američki studio Rafael Viñoly Architects predstavio je svoje planove za međunarodni terminal aerodroma u italijanskoj Firenci koji će na krovu imati vinograd.

Terminal aerodroma prostirat će se na 50.000 m2, a očekuje se da će ga godišnje koristiti više od 5,9 miliona putnika.

Vinograd blagog nagiba će na 7,6 hektara prostora uključivati 38 redova stabljika vinove loze i neće služiti samo kao dekoracija, već će, prema riječima projektanata, jedan vodeći vinar iz regije sve to održavati i proizvoditi vino koje će odležati u specijaliziranim podrumima ispod terminala.

Unutrašnjost zračne luke Aeroporto Amerigo Vespucci bit će ispunjena prirodnim svjetlom zahvaljujući izdašnom ostakljenju, uključujući krovne prozore, a projekt uključuje i gradnju sedam novih parkova koji okružuju zračnu luku, kuće ta smještaj studenata, nešto prodajnog prostora i poboljšane prometne veze, piše Vidi.hr.

Rafael Viñoly Architects kaže da je predviđeno da će aerodrom dobiti LEED Platinum standard zelene gradnje, a projekt će biti dovršen u dvije faze, s prvom fazom koja bi trebala biti dovršena 2026. i drugom čiji je dovršetak planiran za 2035.

Nije poznato koja će sorta grožđa biti posađena i kako će se zvati vino koje će se prodavati u dućanima unutar aerodroma, no moramo priznati da nam se sviđa ovakva futuristička zelena gradnja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.