REGULIRA RIZIKE

Bajden potpisao plan za „obuzdavanje“ vještačke inteligencije: Evo šta sve podrazumijeva

Planirano je i pojačavanje zaštite privatnosti korisnika stvaranjem novih smjernica

Uredba smekšava imigracione prepreke za stručnjake u ključnim oblastima AI da studiraju i rade u SAD. Twitter

E. Ag.

1.11.2023

Bijela kuća je objavila novu izvršnu uredbu koja treba da reguliše rizike od vještačke inteligencije kako bi se ta grana tehnologije zakonski uredila, a istovremeno iskoristio njen pun potencijal.

- Uzimajući u obzir stepen razvoja ove tehnologije, ne možemo da se ponašamo kao u uobičajenim okolnostima, već brzo – idealno brže nego sama tehnologija. Moramo da budemo proaktivni i predviđamo u kom pravcu se stvari razvijaju - istakao je šef osoblja Bele kuće Džef Zints.

Izvršna uredba

Izvršna uredba je širokog raspona i zahtijeva od onih koji razvijaju moćne sisteme vještačke inteligencije (AI) da bezbjednosne rezultate svojih testova dijele sa američkom vladom prije nego što nove proizvode izbace na tržište.

Ukoliko model AI predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost ili ekonomski i zdravstveni rizik, kompanije će morati da obavijeste vlasti u skladu sa prethodno donesenim zakonima o naoružanju.

Uredba također smekšava imigracione prepreke za stručnjake u ključnim oblastima AI da studiraju i rade u SAD. Planirano je i pojačavanje zaštite privatnosti korisnika stvaranjem novih smjernica kojima bi se ocjenjivale tehnike privatnosti koje koristi AI.

Također se namjerava sprečavanje prevara korištenjem AI, tako što će ministarstvo trgovine razviti alate i praksu za obilježavanje sadržaja generisanog AI vodenim žigom, piše Nova.rs.

Potez predsjednika SAD Džoa Bajdena je najnoviji korak u uspostavljanju ograničenja i parametara u oblasti AI, koja se vrlo brzo razvija u sredini koja je vrlo slabo regulisana.

Brojne zloupotrebe

Američki predsjednik nazvao je uredbu „najznačajnijim potezom bilo koje države na planeti poduzet sa ciljem regulisanja sigurnosti i povjerenja AI“.

Izvršna uredba uslijedila je nakon dobrovoljnog dogovora koji je postiglo 15 tehnoloških kompanija, uključujući „Microsoft“ i „Google“, početkom godine – da omoguće vanjsko testiranje svojih sistema AI prije nego što ih ponude javnosti. Bijela kuća je također prošle godine predstavila Povelju u pravima AI.

Iako sistemi AI postoje već decenijama, izuzetan rast i razvoj generativnih oruđa AI, poput ChatGPT i drugih četbotova, iznenada je od prošle godine izbacio ovu tehnologiju u žižu interesovanja javnosti zbog njenih ogromnih mogućnosti za razvoj, ali i zloupotrebu.

- Moramo da budemo budni i pazimo na prijetnje koje nove tehnologije mogu da predstavljaju na demokratiju i naše vrijednosti - naveo je Bajden.

Evropska unija također punom parom radi na odobravanju i usvajanju svog novog seta zakona kako bi uredila oblast AI. Zbog toga je jedan od važnijih ciljeva u uredbi Bijele kuće da se mora raditi s ostalim međunarodnim partnerima kako bi se standardi o AI usvojili u čitavom svijetu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.